Pólópokol

A blogot hárman írjuk, és mindannyian máshogy értelmezzük, és így mindannyian másról és másképp írunk benne. Ez a blog éppúgy nem szól semmiről, ahogy mindenről.

Szponzor

Utolsó kommentek

  • The fool: ...ès , ha ráfogják, hogy "agyi Heine - Medines"?:-) (2018.01.19. 04:08) Lobotómia
  • The fool: @Pólópokol - David: Nem mernek. :-) A nagy tesò mindent lát! (Ezt mindenki tudja, sőt be is vallot... (2018.01.19. 04:04) Honnan van a pénz?
  • The fool: Bárkivel megeshet. Soha ne mondd, hogy soha! Tènyleg láttam már olyat, aki korábban sikeresnek szá... (2018.01.19. 03:53) Mocskos hajléktalanok
  • december17: @Erzsébet Czebe Tóth: Senki nem mondta, hogy növényeket sem lehet enni. De ha már itt tartunk, a h... (2017.03.11. 13:33) Lobotómia
  • december17: Azért a mai orvostudomány még mindig igen vicces történet. 200 év múlva - ha addig még nem irtjuk ... (2017.03.11. 13:31) Lobotómia
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • The fool: ...ès , ha ráfogják, hogy "agyi Heine - Medines"?:-) (2018.01.19. 04:08) Lobotómia
  • The fool: @Pólópokol - David: Nem mernek. :-) A nagy tesò mindent lát! (Ezt mindenki tudja, sőt be is vallot... (2018.01.19. 04:04) Honnan van a pénz?
  • The fool: Bárkivel megeshet. Soha ne mondd, hogy soha! Tènyleg láttam már olyat, aki korábban sikeresnek szá... (2018.01.19. 03:53) Mocskos hajléktalanok
  • Albert György (törölt): buzi volt (2014.10.23. 15:15) Egy összetört zseni
  • Francekellregisztralni: Irjal meg sok ilyet! Megint bekonnyeztem rajta, pedig nem most olvastam eloszor:) (2013.05.23. 17:37) Szép az ami érdek nélkül tetszik? Nem.

Szép az ami érdek nélkül tetszik? Nem.

Pólópokol - David 2008.12.09. 16:05

Azt mondják, szép az, ami érdek nélkül tetszik. Ezt a tézist az ember általában elfogadja igaznak, mivel annyi helyen hallotta már, annyiszor mosták vele az agyát, hogy nem is gondolkozik el rajta. Tényleg igaz lenne?

Már a szép definíciójával is bajban vagyunk. Bár az emberek többsége meg szokott egyezni abban, hogy a tiszta kék ég szép, az orgonavirág szép, az igazgyöngy nyakék szép, a Parlament szép, azért sok mindenben nem értenek egyet. Sok embernek teljesen más a szépségideálja nőben/férfiban. Az egyik ember a piros színt találja szépnek, a másik a kéket, az egyik a kis tömpe szar kutyát , a másik a nagy batár behemótot . Az egyik a szőkére esküszik, a másik a hollófeketére. Általában igaz, hogy a többség által szépnek tartott dolgokban van valami arányosság. Valami, ami az adott formanyelvben a tökéletes, az ideális felé mutat. Persze ezt is külön bejegyzésben kellene boncolgatni, hogy mi az arányos, mi az ideális, de ezt most kihagyom. Most a szépséget szeretném megfogni.

Szerintem szép az, ami érdekkel tetszik.

Gondolkodjunk el rajta, mit szoktunk szépnek találni. Gondolkodjunk el azon is, miért éppen ezeket a tárgyakat, helyszíneket, embereket, állatokat találjuk szépnek. Rá kell jönnünk, hogy amit mi szépnek látunk, érzünk, hallunk, azok a dolgok valahol kapcsolódnak hozzánk. Vagy nekünk is van olyanunk, vagy szeretnénk egy olyat. A társadalmi berendezkedés, a közmegegyezés is formálja a szépség definícióját. Voltak korok, amikor Európában a testes, hurkaszerű asszonyságok voltak a szépek, ma inkább a csenevész ropiszerű asszonyságok. Persze vannak a Földnek olyan helyei, ahol ma is a hurkaszerű asszonyságok vannak divatban. Ahol kevés az élelem, Afrika egyes részein, a szépségideál a kövér nő. A kövérség a jólét biztos jele. A jólét a biztonság, a túlélés feltétele. Az emberek ott kövérek akarnak lenni, ezért a kövéret vonzónak találják. Vágyakoznak a kövérségre. A kövér számukra szép.

Ha az ember lát egy tűzpiros Ferrari F430 Spider-t, akkor azt általában szépnek találja. Szépnek találja, mert a közmegegyezés szerint akinek ilyenje van, az sikeres, azt irigyelni kell, mi is rögtön akarunk egy hasonlót.

Ha egy verset szépnek találunk, akkor az valahol bennünk hasonló húrokat pendít. Valahol megérint minket. A vágyainkról, az örömeinkről, vagy a fájdalmainkról, a szenvedésünkről szól, ezért szépnek találjuk. Nem mindenkinek ugyanaz a kedvenc zenekara, kedvenc filmje, verse, könyve, képe. Mindannyian mások vagyunk, mindannyiunkban más hozza rezgésbe az együttérzést. De amikor rázizzenünk valamire, akkor az nem véletlen. Ha az adott gondolat, amit hallottunk szépnek tetszik, akkor bennünk is ott van, és ilyenkor tulajdonképpen a bennünk lévő gondolatot találjuk szépnek, azaz tulajdonképpen önmagunkat emeljük fel arra a szintre, ahonnan az adott gondolat érkezett hozzánk. Nem azt mondjuk, hogy "némá ez a fasz is olyan marhaságokat mond, mint én szoktam", hanem azt mondjuk, hogy "némá, én is ilyen okosakat gondolok mint ez a jóember".

Nincs olyan, hogy érdek nélkül tetszik. Amikor egy virágokkal teli réten sétálunk, amikor egy szép ruhát látunk a kirakatban, akkor azt mind szeretnénk magunknak. Szeretnénk örökre ott lenni, örökre viselni, örökre birtokolni az érzést, ami akkor elfogott minket.

A szépség felé törekvés, a szépség áhítása merő önzés. Ráadásul káros már csak azért is, mert a világot szépre és csúnyára, jóra és rosszra, hasznosra és károsra stb. bontja.

A világnak tulajdonképpen nincs szép és csúnya arca. A világban minden arányos. Az utolsó, talpunk alatt csúszó-mászó pondrótól a fejünk fölött tornyosuló fellegekig minden a helyén van.

Csak ezt valami miatt nem látjuk.

Az ember mint biológiai lény, kiszolgáltatott a jelenségek világának.
Az ember mint szellemi lény, kiszolgáltatott az ideák világának.

Címkék: szép filozófia ember önzés érdek

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://polopokol.blog.hu/api/trackback/id/tr71806805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fuszulyka 2008.12.09. 20:55:21

A gond csupán az, hogy te NEM érted a mondást.
Nem arról szól, hogy az a szép amikor valami ok nélkül tetszik. Persze hogy van oka, és erről szól a postod. A mondás meg másról. Még gondolkodj egy kicsit.:)

Pólópokol - David · http://polopokol.hu 2008.12.09. 21:05:01

Ja, igazad lehet, biztos oltári baromságot írtam, csak nem vettem észre már megint.

Tibixe 2008.12.09. 21:21:49

Nem rossz, de ezen fennakadtam:

,,Az utolsó, talpunk alatt csúszó-mászó pondrótól a fejünk fölött tornyosuló fellegekig minden a helyén van.''

Tehát a háborúkat, népirtásokat ugyanúgy az emberiség által teremtett szépségnek kell tekinteni, mint a Tádzs Mahalt?

Mégiscsak lehet jó és rossz között különbséget tenni.

Tibixe 2008.12.09. 21:23:14

Plusz, az ember mint biológiai lény és az ember mint szellemi lény különválasztása ellentmond a mindennapi és a tudományos tapasztalatoknak.

Loga 2008.12.09. 21:31:08

Tetszik.

Szép írás.

(talán én is gondoltam már hasonlót?:D)

mefiszta 2008.12.09. 21:34:08

Szerintem igazad van. Ha objektíven közelítenénk meg, hogy mi az szép, akkor esetleg lehetne érdek nélküli. De olyan meg nincs.

Szomorú Jóska 2008.12.09. 21:35:55

Szomorú vagyok, mert a háborúk, népírtások szép dolgok.
Legalábis az igába fogott, kihasznált állatoknak mindenképpen tetsző dolog lehet, és jó. Bár nekik nem érdek nélkül tetszene, vagyis ezek szerint mégsem lenne számukra szép, csak jó?

Pólópokol - David · http://polopokol.hu 2008.12.09. 21:53:12

Kedves Szomorú Jóska, szép amit írtál, köszönöm.
Eszel húst?

géza 2008.12.09. 22:31:42

kedves szerző, Te valóban nem érted a mondást. egyéni létérdeked, egod nélkül semmit sem tudsz szemlélni? feltétlenül egod által értékelve kell tekinteni, szemlélni? a hitelesség, a szabadság az elengedésben és az önmagadtól független alázatban, az értékek önmagad érdekeitől független elismerésében van.

mondatoddal azt állítod, h nem tudod szépnek látni amihez nem fűződik érdeked? ami érdekeiddel ellentétes, az nem lehet szép?

géza 2008.12.09. 22:34:58

mefiszta,

ha nincs objektivitás (szerintem van, ez az élet lényege), akkor mit jelent a szó? kérlek segíts...

mefiszta 2008.12.09. 22:49:25

jaj Géza, én segítsek neked? én nem vagyok olyan okos :)
természetesen van objektivitás, naná, csak nem akkor, amikor a szépről beszélgetünk, mert az szubjektív, tudom, hogy közhely ez is :)

nagyotnéző 2008.12.09. 22:50:04

Azért bontod kétfelé a világot mert bipoláris az agyad te lüke(1)tóni(2) :)

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2008.12.09. 23:44:20

géza, mondj egy példát arra a szépségre, amivel példálózol. Olyan példát, amit még annyira sem a saját egód cirógatása mellett találsz szépnek, hogy például gyönyörűségedet lelnéd a szemlélésében.

sep 2008.12.09. 23:46:31

A "mondást" nem csak úgy mondják, hanem Kant egyik leghíresebb kijelentése Az ítélőerő kritikájából.
Amúgy szerintem sem érted, és ezt önérdek nélkül mondom.

géza 2008.12.09. 23:59:16

polópokol,

kérlek kicsit bővebben..ha nem haragszol, mégiscsak te vagy az irányító gondolkodó ebben a dologban..

ez a "A szubjektum objektivitása? " dolog, nekem nagyon felszínes, amely sajnos és óhatatlanul a gondolatod hiányának benyomását kelti bennem...

előre is köszi.

Pólópokol - David · http://polopokol.hu 2008.12.10. 00:05:52

Arra céloztam, hogy amit emberként élsz meg, azt nem fogod tudni igazán objektíven szemlélni.

Persze most nem Buddhákról meg Krisztusokról beszélünk, hanem olyan emberekről, akik blogokon vitatkoznak egymással. :)

géza 2008.12.10. 00:09:53

Zigomer Trubahin,

köszönöm a megszólítást. nem állítom, h mindig sikerül. csak azt állítom, h töretlenül törekszem, mert azt tartom helyesnek. mindezt azért mert ha a szépség az én érdekeim mentén létezik csak, és tegyük fel én vagyok az erősebb a szépség iránti igényem és értékrendem érvényesítése tekintetében, akkor a világ sokkal szegényebb lesz, mintha engedem, h tőlem és érdekeimtől független szépség is megszülessen és létezzen. az én érdekem e tetintben, hogy ne csak az én érdekem érvényesüljön.

a példa az, hogy tudok harmoniában lenni, (sőt), mert azt tartom helyesnek, azzal h egy nálabb hatékonyabb képesség, erény, szépség stb, jusson érvényre és létezzen, akár az én érdekeim ellenére is. ha gyengébb vagyok és alul maradok, mert egy igazabb, jobb, szebb tényező nyer teret, létjogosultságot, akkor tudom szeretni . mert ez az isten, hit, fejlődés, evolúciós stb. ki minek nevezi.

géza 2008.12.10. 00:12:03

Pólópokol - David

köszönöm. de a világ belőlünk áll és alakul. te annyit tehetsz és a kérdés akarod e, h mást magad elé tudj helyezni. nem érdekből hanem harmoniával. ez objektivitás az én értékrendem szerint.

Joanhickson 2008.12.10. 06:49:08

Részemről a szerencse.. Klassz kis írás, még ha nem is értek mindennel egyet.. Viszont elkezdtem molyolni valamin, amit nem éreztem eddig magaménak: a szépségemen.. :D

mefiszta 2008.12.10. 08:00:22

Géza, szerintem itt a szépségről, mint esztétikai fogalomról van szó. Te pedig inkább erkölcsi értelemben közelítetted meg, jó, erényes stb..ez esetben pedig valóban létezik objektivitás, sőt csakis az, hiszen önmagadat szorítod háttérbe az összes szubjektív érzelmeddel együtt.

Francekellregisztralni 2013.05.23. 17:37:07

Irjal meg sok ilyet! Megint bekonnyeztem rajta, pedig nem most olvastam eloszor:)
süti beállítások módosítása