Pólópokol

A blogot hárman írjuk, és mindannyian máshogy értelmezzük, és így mindannyian másról és másképp írunk benne. Ez a blog éppúgy nem szól semmiről, ahogy mindenről.

Szponzor

Utolsó kommentek

  • The fool: ...ès , ha ráfogják, hogy "agyi Heine - Medines"?:-) (2018.01.19. 04:08) Lobotómia
  • The fool: @Pólópokol - David: Nem mernek. :-) A nagy tesò mindent lát! (Ezt mindenki tudja, sőt be is vallot... (2018.01.19. 04:04) Honnan van a pénz?
  • The fool: Bárkivel megeshet. Soha ne mondd, hogy soha! Tènyleg láttam már olyat, aki korábban sikeresnek szá... (2018.01.19. 03:53) Mocskos hajléktalanok
  • december17: @Erzsébet Czebe Tóth: Senki nem mondta, hogy növényeket sem lehet enni. De ha már itt tartunk, a h... (2017.03.11. 13:33) Lobotómia
  • december17: Azért a mai orvostudomány még mindig igen vicces történet. 200 év múlva - ha addig még nem irtjuk ... (2017.03.11. 13:31) Lobotómia
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • The fool: ...ès , ha ráfogják, hogy "agyi Heine - Medines"?:-) (2018.01.19. 04:08) Lobotómia
  • The fool: @Pólópokol - David: Nem mernek. :-) A nagy tesò mindent lát! (Ezt mindenki tudja, sőt be is vallot... (2018.01.19. 04:04) Honnan van a pénz?
  • The fool: Bárkivel megeshet. Soha ne mondd, hogy soha! Tènyleg láttam már olyat, aki korábban sikeresnek szá... (2018.01.19. 03:53) Mocskos hajléktalanok
  • Albert György (törölt): buzi volt (2014.10.23. 15:15) Egy összetört zseni
  • Francekellregisztralni: Irjal meg sok ilyet! Megint bekonnyeztem rajta, pedig nem most olvastam eloszor:) (2013.05.23. 17:37) Szép az ami érdek nélkül tetszik? Nem.

Görög tűz

Pólópokol - David 2008.12.16. 13:24

A görög hatóságok kezdenek kifogyni a könnygázból. Több mint egy hete zajlanak zavargások Görögország több nagyvárosában, miután a rendőrök egy állítólag gellert kapott golyóval halálosan megsebesítették a 15 éves Alexis Grigoropoulos-t.  A harcok átterjedtek Korfu szigetére is. Görögország száznál több iskoláját és egyetemét szállták meg a tüntetők. Alexis koporsóját tízezrek kísérték. A halálesetet okozó rendőrt időközben letartóztatták. A miniszterelnök a teljes politikai garnitúra felelősségéről beszélt, majd felvetette a szükségállapot bevezetésének, illetve a katonaság bevetésének lehetőségét. Görögországban ez problémás kérdés, és valószínűleg csak olaj lenne a tűzre, mivel a '60-as, '70-es évek katonai diktatúrája óta az emberek különös ellenszenvvel viseltetnek a hatalommal szemben.

Míg itthon a média levette napirendjéről a görög ügyet, közben Athénban gőzerővel szervezik meg magukat a fiatalok, egyetemisták, irodai dolgozók, gyári munkások, bevándorlók, azaz lényegében a társadalom minden rétegének képviselői. Míg a nemzetközi médiában csak a pusztítás képei láthatók, - hiszen csak a látvány érdekli a nézőt, - aközben a diákok 10 pontos követelésekkel álltak elő, amelyek még Athén közlekedési reformját is érintik.

Görögországban amúgy nem ritkák az erőszakba torkolló demonstrációk, sőt az is megesett már, hogy az amerikai nagykövetség épületére vállról indítható rakétákat lőttek ki. Persze az ilyesmiről itthon csak igen visszafogott beszámolók jelennek meg. Gyakoriak a luxusautó-szalonok, ötcsillagos szállodák elleni támadások. Ezeket elsősorban harcos antikapitalisták, anarchisták és/vagy kommunisták követik el. A helyzet most annyiban más, hogy a jelenlegi zavargásoknak sokkal szélesebb társadalmi bázisa van, és nem a hétköznapi frusztráció, hanem egy fiatalkorú meggyilkolása robbantotta ki.

A tévé szerint a tüntetések kifulladtak. Az aktivisták szerint csak most kezdődik a tánc. A kár meghaladja a kétszázmillió eurót.

Közben a görögökkel rokonszenvező németek elfoglalták Görögország berlini konzulátusát.

2006-ban jártam Athénban az Európai Szociális Fórumon, aminek a záróakkordja egy kb. százezres békés demonstráció volt. A felvonulással természetesen jó görög szokás szerint együttjárt az athéni és a thesszalonikii anarchisták kemény magjának a megjelenése is, akik ezen a szimpla békés demonstráción is felgyújtottak 3 bankot, egy rendőrautót, és betörték a sétálóutca összes kirakatát. Pont sikerült egy rendőrörs elleni támadást elcsípnem. Pár fotót is készítettem. Akkor béke volt Athénban, most háború van. Akkor maximum százan voltak, most ezrek, tízezrek.

2006-os képeim:

 

 

És végül egy a bokorban talált fel nem robbant molotov koktél:

Pár videó a youtube-ról:

Ez a videó kizárólag lángoló rendőröket gyűjtött össze:

Vörös-fekete zászlós anarcho-szindikalisták rendőrökre támadnak:

Címkék: halál rendőrség görögország zavargás tüntetés könnygáz koktél 15 éves athén anarchista molotov alexis

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://polopokol.blog.hu/api/trackback/id/tr4825986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása