Pólópokol

A blogot hárman írjuk, és mindannyian máshogy értelmezzük, és így mindannyian másról és másképp írunk benne. Ez a blog éppúgy nem szól semmiről, ahogy mindenről.

Szponzor

Utolsó kommentek

  • The fool: ...ès , ha ráfogják, hogy "agyi Heine - Medines"?:-) (2018.01.19. 04:08) Lobotómia
  • The fool: @Pólópokol - David: Nem mernek. :-) A nagy tesò mindent lát! (Ezt mindenki tudja, sőt be is vallot... (2018.01.19. 04:04) Honnan van a pénz?
  • The fool: Bárkivel megeshet. Soha ne mondd, hogy soha! Tènyleg láttam már olyat, aki korábban sikeresnek szá... (2018.01.19. 03:53) Mocskos hajléktalanok
  • december17: @Erzsébet Czebe Tóth: Senki nem mondta, hogy növényeket sem lehet enni. De ha már itt tartunk, a h... (2017.03.11. 13:33) Lobotómia
  • december17: Azért a mai orvostudomány még mindig igen vicces történet. 200 év múlva - ha addig még nem irtjuk ... (2017.03.11. 13:31) Lobotómia
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • The fool: ...ès , ha ráfogják, hogy "agyi Heine - Medines"?:-) (2018.01.19. 04:08) Lobotómia
  • The fool: @Pólópokol - David: Nem mernek. :-) A nagy tesò mindent lát! (Ezt mindenki tudja, sőt be is vallot... (2018.01.19. 04:04) Honnan van a pénz?
  • The fool: Bárkivel megeshet. Soha ne mondd, hogy soha! Tènyleg láttam már olyat, aki korábban sikeresnek szá... (2018.01.19. 03:53) Mocskos hajléktalanok
  • Albert György (törölt): buzi volt (2014.10.23. 15:15) Egy összetört zseni
  • Francekellregisztralni: Irjal meg sok ilyet! Megint bekonnyeztem rajta, pedig nem most olvastam eloszor:) (2013.05.23. 17:37) Szép az ami érdek nélkül tetszik? Nem.

Pénzügyi válság - Bank's not dead

Pólópokol - David 2011.10.05. 20:39

Aki még nem vette észre, hogy mekkora de mekkora pénzügyi válság közepében toporgunk, az nyilván nem ezen a bolygón él, vagy mégis, viszont jelentős mennyiségű klórpromazint pumpálnak bele az orvosai. Semmi mást nem hallani, mint azt, hogy svájci frank, euró, csődkockázat, ütik az otp-t, megszorítások, eurózóna, feltörekvő piacok, állampapír, görögország, elbocsájtás, leépítés, hiánycél, deficit, költségvetés, ezermilliárd. Az ezermilliárd egyébként a trillió, csak ugye így sokkal többnek hangzik, hogy ezermilliárd.

 
Szóval gyakorlatilag napi rutinszerűen mossák az agyunkat azzal, hogy mekkora a galiba. És tényleg akkora a galiba. Csakhogy ez nem ma derült ki. Most ne is menjünk bele abba, hogy a globális neoliberális gazdasági rend kritikusai évtizedek óta mondják ugyanazt, amivel ma már a fősodrú média is tele van. Igaz a kritikusokat korábban rendre lehurrogták, hogy amatőrök, kibicek, kusslegyen nekik ott a pálya szélén. Csak szotyizzanak tovább, vagy rágják a körmüket, kinek hogy tetszik. Majd a nagyok a pályán eldöntik, hogy mi meg hogy. Ők a szakértők, nekik ez a szakmájuk, ők ebből élnek, ők jobban tudják. Érdekes, ha annyira jobban tudják, akkor tessék már megmondani, hogy hogy sikerült ilyen nagyon elkúrni. Nem kicsit. Nagyon. És most nem a globális nagyságok mindenkori hazai kiszolgálószemélyzetére, a csaholó pulikra, böfögő kuvaszokra és nyüszítő vizslákra gondolok, hanem azokra a nagytekintélyű gurukra ott Manhattanben. Ennyire elbaszni szerintem én is el tudtam volna, ha magam mellé veszem a szomszédból Mancikát, aki talán még írni is tud, és akkor ketten szerintem simán ugyanitt tartanánk.
 
Jaj bocsánat, hülyeséget mondtam az előbb. Hiszen ők nem szúrtak el semmit. Nagyon is jól csinálták. Ezekben a válságos időkben is termelik a profitot. Amikor komplett országok a túlélésért küzdenek, amikor emberek milliói rimánkodnak könyörületért, akkor ezek az urak továbbra is képesek profitot realizálni. Igaz nem (mindig) olyan kiszámíthatóan, mint boldog békeidőkben, de azért egy-egy ország összeomlásán is nagyon szépen lehet keresni, vagy mondjuk ha elég "befektető" üti egyszerre az OTP-t, akkor azért abból is ki lehet még préselni némi profitot. Persze illik kisebb és gyengébb ellenfelet választani, mert abból tutira kiverhető a napi betevő.
 
Kicsit olyan ez, mint kimenni az utcára, aztán a sarkon bevárni Fejes nénit, aki fájós lábával biceg hazafelé a zöldségestől, jól tarkónküldeni egy viperával, kikeresni bríftasnijából a nyugdíjból maradt pár ezrest, és letiplizni vele. Persze ha közben meglátjuk, hogy másik pár suhanc éppen leveri a veséjét Árpibának, akkor azért pár potya százas, vagy visszaváltható üres üveg reményében mi is beszállhatunk az öreg elagyabugyálásába. Közösen hamarabb végzünk.
 
Kezdem úgy érezni, hogy amikor valamelyik brókerház szakértője ezt meg ezt tanácsolja, akkor annak pont az ellenkezőjét kell csinálni. Gondoljunk csak bele, miből élnek ezek az emberek. Ugye nem abból, hogy minden titkukat megosztják a nagyközönséggel. Még egymással sem. Nemhogy velünk prosztókkal a lerúgott kanapéinkon a szutykos paneljainkban. Már ugyan miért is lenne az számukra jó üzlet, ha a pénzünket hamarabb vennénk ki a problémás részvényekből, mint ők? Nekik az termel pénzt, ha a trend előtt járnak. Ha egyedül kaszálnak. És miért lennének olyan jó fejek, hogy a saját anyagi hasznuk kárára látnának el minket bölcs tanácsokkal, tuti tippekkel? Megannyi Jézuskrisztus ordítozik, hadonászik kivörösödve a világ tőzsdéin? Nem. Emberek, telve kapzsisággal. Egy német kutatásban brókerekkel ugyanazt a személyiségtesztet töltették ki, mint a pszichiátrián kezelt pszichopatákkal. Több esetben hasonló eredmények jöttek ki. Sőt... Az is kiderült, hogy nem kevesen vannak azok a brókerek, akiktől sokkal jobban kellene félnünk, mint a kényszerzubbonyokban vegetáló sorozatgyilkosoktól.
 
Tehát válság van. Mára minden magyar megtanulta, hogy ne vegyen fel felelőtlenül hitelt. De a brókerek, a befektetők, a szakértők, a pénzügyi éceszgéberek megtanulták-e a leckét? Nekem nem úgy tűnik. Azt látom, hogy a saját végletes kapzsiságuk miatt kirobbant válság hullámait még tovább korbácsolják, és csak rohannak tovább és tovább és tovább.
 
Egy tébolyodott rendszer végnapjait éljük, és nem tudom, hogy mi jön ezután, de félek, hogy nem tanulunk abból, amit eddig tettünk.
 
Ne legyen igazam. 

Címkék: árfolyam bank hitel street részvény nyereség tőzsde recesszió bux összeomlás pénzintézet wall

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://polopokol.blog.hu/api/trackback/id/tr943281017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása