Pólópokol

A blogot hárman írjuk, és mindannyian máshogy értelmezzük, és így mindannyian másról és másképp írunk benne. Ez a blog éppúgy nem szól semmiről, ahogy mindenről.

Szponzor

Utolsó kommentek

  • The fool: ...ès , ha ráfogják, hogy "agyi Heine - Medines"?:-) (2018.01.19. 04:08) Lobotómia
  • The fool: @Pólópokol - David: Nem mernek. :-) A nagy tesò mindent lát! (Ezt mindenki tudja, sőt be is vallot... (2018.01.19. 04:04) Honnan van a pénz?
  • The fool: Bárkivel megeshet. Soha ne mondd, hogy soha! Tènyleg láttam már olyat, aki korábban sikeresnek szá... (2018.01.19. 03:53) Mocskos hajléktalanok
  • december17: @Erzsébet Czebe Tóth: Senki nem mondta, hogy növényeket sem lehet enni. De ha már itt tartunk, a h... (2017.03.11. 13:33) Lobotómia
  • december17: Azért a mai orvostudomány még mindig igen vicces történet. 200 év múlva - ha addig még nem irtjuk ... (2017.03.11. 13:31) Lobotómia
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • The fool: ...ès , ha ráfogják, hogy "agyi Heine - Medines"?:-) (2018.01.19. 04:08) Lobotómia
  • The fool: @Pólópokol - David: Nem mernek. :-) A nagy tesò mindent lát! (Ezt mindenki tudja, sőt be is vallot... (2018.01.19. 04:04) Honnan van a pénz?
  • The fool: Bárkivel megeshet. Soha ne mondd, hogy soha! Tènyleg láttam már olyat, aki korábban sikeresnek szá... (2018.01.19. 03:53) Mocskos hajléktalanok
  • Albert György (törölt): buzi volt (2014.10.23. 15:15) Egy összetört zseni
  • Francekellregisztralni: Irjal meg sok ilyet! Megint bekonnyeztem rajta, pedig nem most olvastam eloszor:) (2013.05.23. 17:37) Szép az ami érdek nélkül tetszik? Nem.

A fasiszták fasisztáznak

Pólópokol - David 2009.05.14. 08:46

Mindannyiunk legnagyobb örömére közelegnek az Európai Parlamenti Választások. A pártok egymás után indítják kampányukat.

A Fidesz plakátjain tömegek sorakoznak fel, magabiztosan jelezvén ezzel, hogy mögöttük áll most az ország apraja-nagyja, változást követelnek mind. Elég volt! A Fidesznek a világon semmit sem kell tennie, hogy a szavazatok többségét megszerezze.

Az MSZP plakátjain a választandó arcokat próbálják népszerűsíteni, a plakátoknak csak az alján az "apróbetűs rész"-ben szerepel az MSZP logó. Érzik ők is, hogy nem kéne a lejárt márkát sujkolni, jobb lesz ha csak a nevekre fókuszálnak.

Az MDF-től beszartam, az egyik plakátról Habsburg György mosolyog rám kedvesen, és közli, hogy új kiegyezésre van szükség. Mi van?!!? Harcban állunk a Habsburgokkal, vagy mi? Vagy ő képviseli az elnyomó hatalmat, és most békejobbot nyújt? Vagy mit akarnak ezzel a nyomorulttal egyébként is? Az apja még csak-csak volt valaki, de ő mit tett le az asztalra? Klasszikus MDF-es középosztálybeli magyar... Ja.

Aztán ott van a Jobbik, akik persze tagadják az EU létjogosultságát, de azért ha akad az eurokraták légkondícionált irodáiban egy pár bársonyszék, akkor azokba ők is örömmel beleülnének. Mondjuk erre jelen állás szerint minden esélyük meg is van.

Ne feledkezzünk meg a most debütáló LMP-ről, a Lehet Más a Politikáról sem, akik az elmúlt két évben ugyan nem tudtak maguknak egy értelmes nevet találni, viszont lelkes aktivistáiknak - és a hazai poltikai rendszerből kiábrándult tömegeknek - köszönhetően gyakorlatilag nulla kampánnyal is kellő számú kopogtatócédulát tudtak összeszedni. Elképzelhető, hogy egy-két helyet meg tudnak maguknak szerezni, ami szerintem nem is lenne éppen baj.

Na de a kedvencem mindenképpen az SZDSZ kampánya. Nézzétek el nekem, hogy ebben a bejegyzésben végig szinte csak velük foglalkozom. Az SZDSZ ugye a demokrácia lángjának őrizője, a jogállamiság híveinek utolsó bástyája, ezekben a vészterhes időkben is a tolerancia kicsiny szigete. A NOL-on olvastam egy cikket, amitől könnycseppek szöktek a szemembe. A toleranciáért kampányol az SZDSZ. Arra most ne térjünk ki, hogy az elmúlt 20 évben háromszor voltak kormányon, tehát a világon minden eszköz a kezükben volt arra, hogy a toleranciáért ne csak kampányoljanak, hanem tegyenek is. Mondjuk amikor azonosítószám nélküli símaszkos "rendőrök" viperával verték ki békés járókelőkból (is) a szart, vagy vadászpuskákból fejmagasságban lőttek az emberek közé gumilövedékeket, akkor a hipertoleráns Kuncze Gábor cinikusan azt bírta mondani a véresre vert Révész Máriusz parlamenti képviselőre, hogy Mártíriusz. Demszky Gábor ultratoleráns szabadságharcos, akit két évtizede a nagyjából ugyanilyen felfogásban tevékenykedő rendőrök kardlapoztak, most büszkén tüntette ki Pro Urbe (A Városért) Díjjal a népnyelven csak Vasprefektusnak csúfolt Gergényi Főkapitányt.

Persze akkoriban még a világ legundorítóbb politikusainak Top 10-es listáját magabiztosan vezető Kóka János toleráns vállalkozó volt az SZDSZ elnöke, aki egy ízben azt találta mondani, az általa "vezetett" minisztérium ténykedését kritikusan fogadó közvéleményről, hogy a békákat sem kérdezik meg, amikor lecsapolják a mocsarat.

Azért egy idő után az SZDSZ-ben is eljutottak arra a felismerésre, ami az ország 99%-ának már valamivel korábban világossá vált, hogy - a Parlamentből való kiesés lebonyolításához - Kóka helyett valami kevésbé népszerűtlen figura is éppen megfelelne. Így esett, hogy Fodor Gábort választották meg elnöküknek. Bevallom őszintén, akkor azt gondoltam, talán még menthetőek, sőt ha ügyesen, őszintén és bevállalósan - a gazdasági liberalizmus helyett az emberijogi liberalizmust hírdetve - politizálnak, akkor talán egyszer még szavaznék is rájuk.

Természetesen a Fodor vezette párt sem tudta megugrani a saját árnyékát, az SZDSZ körmeszakadtáig kapaszkodott a hatalomba akkor is, amikor már úgy tűnt, hogy Gyurcsányi is elengedi azt. Az SZDSZ nem akart előrehozott választásokat. Tudták ők, hogy soha többet nem kerülnek a húsosfazék közelébe. Aztán elközelgetett az EP választás, és ők, akiknek már semmi vesztenivalójuk nincs, ahelyett, hogy tökösen felvállalták volna a - mára éppen általuk szitokszóvá züllesztett - liberalizmust, az alábbi ocsmánysággal voltak képesek előállni: 

Ízlelgessük csak ezt a képet. Na nem mintha szimpatizálnék a holokauszt-tagadó félig nyíltan, félig burkoltan rasszista, xenofób Jobbikkal, de azért képzeljük már el, hogy mekkora óbégatás övezne egy olyan Jobbik plakátot, ahol mondjuk a jobb oldalon a vörös-fehér sávok előtt egy tisztességes, öltönyös, középkorú középosztálybeli férfi mosolyogna, míg a bal oldalon a kék-fehér sávok előtt mondjuk a melegfelvonulásokról ismert rózsaszín latex tangában feszítő szénné szolizott mellbimbópírszinges, szőkített hajú, kihúzott szemű, izzadt fiatalember pucsítana. Vagy képzelhetünk a bal oldalra akár egy riadt tekintetű nagypajeszos chászidot is, széles karimás fekete kalapban, sokdioptriás szemüveggel, hóna alatt a Tórával.

Szóval mennyire háborodna fel egy emberként a "liberális" sajtó és a maroknyivá zsugorodott szabad-demokrata szavazóbázis, ha ezt a plakátot fordított előjellel és fordított előítéletekkel készítették volna el? 

Mennyire találnák felháborítónak ezt a fajta kirekesztést? 

A plakáton világosan megfogalmazott közösség elleni izgatást? 

A nyers, durva előítéletek ilyen kendőzetlen megjelenítését? 

Ez a plakát, ez a kampány nyomokban sem tartalmaz semmi liberálisat. Egy a hatalomhoz görcsösen ragaszkodó, mára a saját politikájának köszönhetően támogatók nélkül maradt törpepárt utolsó, elkeseredett és aljas próbálkozása, hogy a zsíros cupákok közelében maradhasson. Nem tudnak méltósággal kimúlni. Szánalmasan saját értékeik ellen fordulnak. Aljas, alantas ösztönökre, apellálnak. A félelemkeltésre, a szélsőségekkel való riogatásra építenek, miközben ők maguk is szélsőségesek.  A plakát és a kampány nyíltan fasisztoid nézeteket közvetít. Egy kisebbség ellen uszít.

Ennek ellenére, vagy éppen ezért az SZDSZ-nek a világon semmi esélye nem maradt arra, hogy újra parlamenti párt legyen.

Kérdés, hogy tanulnak-e az SZDSZ és az MSZP biztosan előrejelezhető történelmi bukásából a többiek.

Csak remélni tudom.

Címkék: kampány politika parlament fasizmus jobbik liberális kirekesztés ep

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://polopokol.blog.hu/api/trackback/id/tr951120203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gemby 2009.06.06. 01:41:56

bár csak most találtam meg, de remek szummárum. tényleg.

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2009.08.04. 11:08:29

Tegnapelőtt tudtam meg, hogy Superman az értelmi szerzője ennek a kiváló kampánynak. Mi lett abból az emberből? Gyász.
süti beállítások módosítása