Pólópokol

A blogot hárman írjuk, és mindannyian máshogy értelmezzük, és így mindannyian másról és másképp írunk benne. Ez a blog éppúgy nem szól semmiről, ahogy mindenről.

Szponzor

Utolsó kommentek

  • The fool: ...ès , ha ráfogják, hogy "agyi Heine - Medines"?:-) (2018.01.19. 04:08) Lobotómia
  • The fool: @Pólópokol - David: Nem mernek. :-) A nagy tesò mindent lát! (Ezt mindenki tudja, sőt be is vallot... (2018.01.19. 04:04) Honnan van a pénz?
  • The fool: Bárkivel megeshet. Soha ne mondd, hogy soha! Tènyleg láttam már olyat, aki korábban sikeresnek szá... (2018.01.19. 03:53) Mocskos hajléktalanok
  • december17: @Erzsébet Czebe Tóth: Senki nem mondta, hogy növényeket sem lehet enni. De ha már itt tartunk, a h... (2017.03.11. 13:33) Lobotómia
  • december17: Azért a mai orvostudomány még mindig igen vicces történet. 200 év múlva - ha addig még nem irtjuk ... (2017.03.11. 13:31) Lobotómia
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • The fool: ...ès , ha ráfogják, hogy "agyi Heine - Medines"?:-) (2018.01.19. 04:08) Lobotómia
  • The fool: @Pólópokol - David: Nem mernek. :-) A nagy tesò mindent lát! (Ezt mindenki tudja, sőt be is vallot... (2018.01.19. 04:04) Honnan van a pénz?
  • The fool: Bárkivel megeshet. Soha ne mondd, hogy soha! Tènyleg láttam már olyat, aki korábban sikeresnek szá... (2018.01.19. 03:53) Mocskos hajléktalanok
  • Albert György (törölt): buzi volt (2014.10.23. 15:15) Egy összetört zseni
  • Francekellregisztralni: Irjal meg sok ilyet! Megint bekonnyeztem rajta, pedig nem most olvastam eloszor:) (2013.05.23. 17:37) Szép az ami érdek nélkül tetszik? Nem.

Augusztus 20. - a segély kollektív elnyerőgépezése

Pólópokol - David 2009.08.19. 20:00

Augusztus 20. Egyik legnagyobb nemzeti ünnepünk. Az egyik a kevés közül, ami kifejezetten nemzeti hagyomány, és kifejezetten nem egy bukott háborúról, felkelésről, vagy forradalomról szól. Azt, hogy pontosan mit ünneplünk, azt nem tudnám megmondani. Az Új Kenyér Ünnepe ez, vagy az államalapításé, esetleg az alkotmányé,  vagy I. István király szentté avatásának ünnepe, talán mindegy is. Az embereket nem nagyon foglalkoztatja, hogy mit kell ilyenkor ünnepelni. Pedig érdekes dolgok történtek az évszázadok folyamán ezen a napon. 1849-ben Gróf Vécsey Károly honvéd tábornok kapitulált a cári csapatok előtt. 1940-ben hazánk csatlakozott a háromhatalmi egyezményhez. 1944-ben a Kárpátoknál megindult a szovjet hadsereg offenzívája. 1968-ban ezen az éjjelen kezdődött meg a Varsói Szerződés csapatainak inváziója Csehszlovákia ellen Magyarország aktív közreműködésével. 2006–ban az egyébként előre jelezhető vihar öt ember életét követelte a tűzijáték alatt.

Nyilván nem a fentieket ünnepeljük.

Van aki annak örül, hogy nem kell dolgozni menni, és egész nap bambulhatja az RTL Klubot, van aki annak, hogy végre elhúzhat egy hosszú hétvégére a bűzös-mocskos városból, van aki a Duna fölött bűzös-mocskos füstöt okádó repülőket akarja látni a levegőben hengerbucskázni, és persze minden évben tömegek kiváncsiak a nagy nemzeti tüzijátékra is, ami idén csupán 239 millió forintunkba kerül, és szinte kizárólag ellenőrizetlen kínai összetevőkből készült rakéták fognak a tátott szájak felett pukkanni. Nem gond, hogy pont a tátott szájunkba és kikerekedett szemeinkbe hullanak majd a nehézfémek égéstermékei. A magyar átlagéletkort ilyesfajta ciriburi ügyek úgysem befolyásolják érdemben.

Szóval mégis mit ünneplünk ezen a napon? 
Tudja valaki? 
A karácsony ugye egyszerű dolog. Olyankor a pénzt, a fogyasztást ünnepeljük, ez senki számára nem lehet kérdés. Húsvétkor két fontos nemzeti hagyományt, a zabálást és a piálást ünnepeljük, illetve nem mellékesen az ittas vezetést is. Március 15. és október 23. egyértelműen az elfojtott agressziónk levezetésének jeles napjai. Ilyenkor illik szétverni a közterületi közös vagyon még megmaradt és használható részét.
De mit ünneplünk augusztus 20-án? 

Ma speciel alig tudtam megnézni a korábban letöltött Táncos a Sötétben című filmet, mert Budapest lakóövezetei fölött nem csak a Red Bull Air Race felturbózott motoros gépei, hanem honvédségi sugárhajtású gépek is cirkáltak oda-vissza, keresztül-kasul. Be kellett csuknom az ablakot, mert a koszovói pszichózis érzése kishíján elnyomta bennem a Lars Von Trier által komótosan felépített katarzis élményét. Az a kérdés kezdett el motoszkálni bennem, hogy vajon miért evidens mindenki számára, hogy az Új kenyeret, vagy István szentté avatását harcigépekkel ünnepeljük? Mennyi értelmetlenül elpuffogtatott és elfüstölt forint lehet egy ilyen ünnep mögött? Az egész hajcihő nyilván bruttó milliárdos tétel. Ha megszavaztatnák az embereket, hogy a lakóépületeik fölött elsüvítő harci gépeket akarnak-e az ünnepen látni, esetleg ingyen sört, vagy virslit vennének-e inkább magukhoz, akkor melyiket választanák? Egyáltalán ünnep-e, és ha igen, akkor kinek és minek az ünnepe az, hogy vadászbombázók fülsiketítő zaja veri fel a pihenni vágyókat? Csak nem az állam demonstrálja mára csaknem elfeledett félelmetes erejét? Nem arról van-e szó, hogy az állam igyekszik bennünk félelmet és szorongást kelteni, ahelyett, hogy jóságát és szeretetreméltóságát hangsúlyozná? Hiszen ennyi pénzből egy napra jól lehetne lakatni a fél országot. Persze nem szellemileg, ahogy József Attila, Radnóti Miklós, Weöres Sándor, vagy Márai Sándor tette volna, hanem testileg, fizikailag, jóféle zsíros lángossal, ragacsos csülökkel, és olcsó hínáros borsodival.

Persze ha meg csak a zabálásról szólna ez a nap, akkor az nem tetszene.
Hiszen az is ugyanolyan pénzkidobás lenne, mint ez így. Elgondolni is rettenetes, hogy milyen mélyen van az ország, és mégis milyen lármával ünnepeljük saját nagyságunkat. Olyanok vagyunk, mint a sztereotípiák romái, akik felveszik a segélyt, amivel azonnal mennek a kocsmába elinni és elnyerőgépezni. Egy emberként fújozunk rájuk, pedig kollektíven veszünk részt ugyanebben a nihilben. Fűnek fának tartozunk, és ahelyett, hogy összeszednénk magunkat, kínai rakéták vöröslő fényében félrészegen dülöngélve énekeljük himnuszunkat, örülve, hogy ezen a napon legalább a fejünk fölül ellopott pénz egy részét láttuk fény- és hanghatások közt elillanni. Legalább a füstjét szagolhatjuk egy fél órára. Erre a rövid pillanatra talán elhisszük, hogy a dolgok értünk történnek, pedig az üzenete ennek az ünnepnek is csak az, hogy habár alul a víznek árja, azért a gálya az úr.

Címkék: ünnep nép

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://polopokol.blog.hu/api/trackback/id/tr51324009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lordart 2009.08.21. 09:21:09

Szerintem: nincs ennek az ünnepnek MÁR semmilyen üzenete. Ma már (nem csak ezt) az ünnepet mindenki saját érdekeinek megfelelően használja ki/fel. Politikusok üzengetnek riválisaiknak. Civil szervezetek szócsövei bizonygatják (párt)függetlenségüket, egyénileg pedig az emberek kihasználva, mint jó alkalmat, az "ünnepet", munkát kerülnek elfogadottan, hullára isszák magukat, kis csoportokba verődve okoskodnak, narkóznak, szennyet és szemetet bámulnak reggeltől estig a kereskedelmi csatornákon, ahol egyébként egy szó sem esik az ünnepről, és folytathatnánk a végtelenségig. A lényeg, hogy nem az ünnepen van a hangsúly, hanem azon, hogy mindenki az ünnepre hivatkozva (melynek legtöbbször okát, vagy eredetét sem ismeri)saját egyéni, vagy politikai érdekei szerint cselekedhet. Sajnos a csendes szemlélő ember apránként eljut addig, hogy magvallja halkan: "Magyarországon már bármilyen ünnepben csak egy jó dolog van. Amikor véget ér..."

lordart 2009.08.21. 09:27:28

...és még valami: azért (lehet, hogy élő hitű életmódom miatt) soha nem merném egy napon emlegetni a nemzeti, vagy állami ünnepeket a karácsonnyal, húsvéttal, vagy pünkösddel. Annyi a közös bennük, hogy a felmérések alapján az állami-, nemzeti-, vagy éppen bibliai (vallási) ünnepek eredetét egyformán nem ismeri a magyar emberek 65-70%-a...

-petter- 2009.08.30. 13:25:03

Dávid!

Tudom, hogy nem kívánságműsor, de szeretném, ha írnál egy posztot a Sólyom körül (szlovákok körül) kialakult helyzetről.

Kíváncsi vagyok az álláspontodra...

További szépet!

Pólópokol - David · http://polopokol.hu 2009.09.01. 09:19:52

@gömbgiliszta: IGen, már töröm rajta egy ideje a fejem, csak most éppen elég rohanós napjaim vannak, de igyekszem magam összeszedni, és leírni, hogy hogy látom ezt a viszálykodást.
süti beállítások módosítása