Pólópokol

A blogot hárman írjuk, és mindannyian máshogy értelmezzük, és így mindannyian másról és másképp írunk benne. Ez a blog éppúgy nem szól semmiről, ahogy mindenről.

Szponzor

Utolsó kommentek

 • The fool: ...ès , ha ráfogják, hogy "agyi Heine - Medines"?:-) (2018.01.19. 04:08) Lobotómia
 • The fool: @Pólópokol - David: Nem mernek. :-) A nagy tesò mindent lát! (Ezt mindenki tudja, sőt be is vallot... (2018.01.19. 04:04) Honnan van a pénz?
 • The fool: Bárkivel megeshet. Soha ne mondd, hogy soha! Tènyleg láttam már olyat, aki korábban sikeresnek szá... (2018.01.19. 03:53) Mocskos hajléktalanok
 • december17: @Erzsébet Czebe Tóth: Senki nem mondta, hogy növényeket sem lehet enni. De ha már itt tartunk, a h... (2017.03.11. 13:33) Lobotómia
 • december17: Azért a mai orvostudomány még mindig igen vicces történet. 200 év múlva - ha addig még nem irtjuk ... (2017.03.11. 13:31) Lobotómia
 • Utolsó 20

Friss topikok

 • The fool: ...ès , ha ráfogják, hogy "agyi Heine - Medines"?:-) (2018.01.19. 04:08) Lobotómia
 • The fool: @Pólópokol - David: Nem mernek. :-) A nagy tesò mindent lát! (Ezt mindenki tudja, sőt be is vallot... (2018.01.19. 04:04) Honnan van a pénz?
 • The fool: Bárkivel megeshet. Soha ne mondd, hogy soha! Tènyleg láttam már olyat, aki korábban sikeresnek szá... (2018.01.19. 03:53) Mocskos hajléktalanok
 • Albert György (törölt): buzi volt (2014.10.23. 15:15) Egy összetört zseni
 • Francekellregisztralni: Irjal meg sok ilyet! Megint bekonnyeztem rajta, pedig nem most olvastam eloszor:) (2013.05.23. 17:37) Szép az ami érdek nélkül tetszik? Nem.

A semmi ágán

Pólópokol - David 2012.07.15. 22:03

Abban azért megegyezhetünk, hogy amióta létezik ember és létezik nyelv, azóta nem írtak tökéletesebbet a magányról és a reménytelenségről, mint József Attila:

(...) A semmi ágán ül szivem,
kis teste hangtalan vacog,
köréje gyűlnek szeliden
s nézik, nézik a csillagok. (...)

Címkék: vers kultúra magány reménytelenül József Attila

Szólj hozzá!

Hibáztak a rendőrök, amikor eszméletlenre verték

Pólópokol - David 2012.06.06. 08:07

Szándékosan elgázolták az autójukkal, ezután összeverték, öt bordája eltört, leállt a légzése, majd kórházban kötött ki. Az "intézkedő" rendőrök a rendőrség véleménye szerint hibáztak.

Hibáztak.

Igen, ez a jó szó. Amikor a lincselésről szóló cikket olvastam, sokáig kerestem a megfelelő kifejezést erre a brutális támadásra. A hibázás valahogy nem jutott eszembe. Köszönöm a rendőrségnek, hogy megérttette velem az eset lényegét. Nyilván hibáztak, mert az eset kitudódott. A sértett kitálalt. A média felkapta. Valószínűleg akkor nem hibáztak volna, ha rendesen halálra verik, a szemtanúknak kitépik a nyelvét, kiszúrják a szemét és ólmot öntenek a fülükbe. Ha símaszkban verik félholtra. Vagy ha az egészet letagadják.

Gondolom, hogy semmi jelentősége nincs annak, hogy a sértett magyarul nem beszélő arab származású külföldi állampolgár. A baj csak azzal van, hogy bármily meglepő, nem lopni, vagy csencselni jött kis hazánkba, hanem sakkozni. Mohamed Al-Marzúki ugyanis nemzetközileg elismert sakkozó, az Egyesült Arab Emírségek sakkszövetségének rangidős tagja.

Persze a magyar rendőröknek ő akkor is csak egy koszos arab marad. Viccek százai emlékeznek meg arról, hogy a magyar rendőrök milyen értelmi színvonalon állnak. Nem egy sakkozóén, annyit elárulhatok.

Címkék: külföldi rendőrség arab erőszak rasszizmus brutalitás verés hatalom visszaélés

2 komment

Februári tarhálós hírlevél

Pólópokol - David 2012.02.08. 22:12

A pólószakmában a január-február uborkaszezon. Mindazonáltal ilyenkor az uborkák jéggé vannak fagyva, és kiválóan lehet őket a sprickoló tüntetők szétviperázására használni, ha éppen nincs kéznél gumibot. De mellébeszélünk (nem csak mi). A lényeg, hogy itt vannak ezek a cudar hidegek, ti meg csak nem rendelitek a kapucnis pulcsit. Namost a kereskedelmi szakma egyik íratlan szabálya, hogy nem jó reklámfogás inzultálni a kuncsaftokat. A következő mondatokat ennek figyelembe vételével kéretik figyelmen kívül hagyni.

Elmerongyok vagytok, ehhez nem fér kétség. Tessék kapucnis pulcsit venni azonnal. Hogy kicsit mégis rásegítsünk a dologra, akciósítjuk a kapucnis pulcsikat. No, aki ezután sem rendel, az magára vessen, és persze fagyjon csak meg a gangon macskaszarrugdosás közben. Ennyi!

Továbbá. Ha egyedi pólót akartok csináltatni, akkor írjatok! Ennyi!

Egyébiránt. A januárban könnyek közt kikönyörgött segítség ellenében beígért 'Életmentők' oldalt nem csináltuk meg a honlapon. Az ok egyszerű. Hazudtunk. Ennyi! Cserébe viszont csináltunk egy 'Linkpajtások' című oldalt, ami ugyanaz, mint az életmentős oldal, csak más a titulusa. Ide valóban szívesen kiteszünk linket, ha mindenkinek úgy praktikus. Meg gyártottunk bannerkéket is, amivel lehet linkelgetni, ha valakinek arra van indíttatása. Valójában meg az történt, hogy rájöttünk, hogy segíts magadon, és isten is megsegít. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy vásároljatok. Komolyan. Lássa be mindenki. Kettőn áll a vásár. Nem ezt beszéltük meg.

Mindazonáltal. Készült öt új grafika.
- az egyik Schmitt Pál doktoriját dolgozza fel: http://polopokol.hu/polok/palgium.html
- a másik a 66 év után csődbe ment MALÉV-nak állít emléket: http://polopokol.hu/polok/malev.html
- az egyikmásik a távvezetékeken gunnyasztó madarakat úgy ábrázolja, mint Kodály a kottában a hangjegyeket: http://polopokol.hu/polok/kotta.html
- a másikegyik egyszerűen csak prolihisztoroknak készült. Azoknak a jóembereknek, akik elég suttyók, hogy kidobják őket egy könyvtárból, de azért betonozáskor mindig ők adagolták a cementet a gépbe, mivel tudtak számolni: http://polopokol.hu/polok/prolihisztor.html
- az utolsó pedig kedvenc témánkról, az olajtartalékok kimerüléséről szól, mégpedig költőien, szépen és nem ám ordenárén: http://polopokol.hu/polok/elfogy_az_olaj.html

Felvittünk két új cuccot is.
- az egyik a bambusz szatyor. Nevéhez illően bambuszból készült és funkcióját tekintve szatyor.
- a másik a juta válltáska. Nevéhez illően jutából készült. Mi az a juta? Egy ilyen izé, egy micsoda, amiből ilyen izét csinálnak, és azt az izét utána beizélik és abból lesz a táska. Izgi ám. A válltáska meg olyan, mint ami Derricknek volt a szeme alatt, csak ez a válladon van. Derrick táskáit 37 deka vazelines gipsszel kevert púderrel próbálták eltüntetni, illetve kifejezetten az ő szemeihez is kifejlesztettek egy külön bevilágítási technikát is, de így is szétroncsolta a nézők agyszálait az egyenként fél korsónyi szemtáska. Egyébként ha már ilyen jól eltörténetezgetünk Derrickről, akkor nem kéne csinálni egy Derrickes pólót is? De. Na legközelebbre lesz az is.

Már csak annyit szeretnénk megjegyezni, hogy boldog emberek vagytok, akiknek a napokban adtak fizetést/nyugdíjat/diákhitelt/

uzsorakölcsönt, mi viszont belőletek élünk, és nekünk a napokban csak a rezsiszámlát hozták, és hát ezen a dolgon azért lehetne változtatni, például mindjárt úgy, hogy hurkagyorsan rendeltek valamit, amíg jó kedvünk van a szomszéd Sanyibácsi hitvány lőréjétől.

Címkék: hírlevél

9 komment · 1 trackback

kétharmados seggtörlőpapír

Pólópokol - David 2012.01.13. 22:05

Végül az adóbevallás mégsem fér el egy söralátéten, viszont úgy néz ki, hogy a Köztársasági Elnök doktori disszertációjának saját gondolatokat tartalmazó része igen. Ez is valami. A Fidesz kétharmados támogatottságot kapott a választásokkor, Dr Schnitt Pál Álamfő viszont több mint 80%-os támogatottságot kapott dolgozatához a copy paste (ctrl+c, ctrl+v) billentyűk szorgos nyomkodása révén. 

Sokan most nem értik, hogy miért hőbörögnek az emberek. Hiszen köztudott, hogy ebben az országban mindenki lop. Miért legyen kivétel éppen a legmagasabb közjogi méltóság, Dr Shit Pál? Hiszen ez a magyar virtus, nem? Dr Schmidt Pál csak azt tette, amit mindenki rutinszerűen tesz. Ki minden nap, ki csak dolgozatleadáskor. A doktor úr elvette valaki másnak a szellemi termékét, és felhasználta azt. A másik filmet tölt le, a harmadik mp3-mat, ez csúszópénzez, az éppen csak félrenéz, amaz ott elkúrjanemkicsitnagyon, emez itt elhagyózza, stb. Egészen nyilvánvaló, hogy Dr Schmritt Pál végighazudta az elmúlt másfél-két évtizedet. Elkúrta. Nem kicsit. Nagyon. Világos, hogy amit mond, az nem igaz. A Köztársasági Elnöki Hivatal kiadott egy nyilatkozatot, miszerint a disszertációt a sokat hivatkozott Nikolaj Georgiev bolgár sportdiplomata és Dr Schrift Pál együtt írták. Ez kérem hazugság. Félretájékoztatás. Hamis hír. Megtévesztés. Ezért valakinek abból a hivatalból felelnie kell. Ha másnak nem, akkor Dr Shift Pálnak. És amikor Szíjjártó kiáll és azt mondja pökhendien, a Dr Schicht Pál disszertációja körül kirobbant országos (sőt európai) botrányra, hogy

"Egy ilyen méltatlan bulvárkacsával nem kívánunk foglalkozni"
                                                                                        (Szíjjártó Péter)

akkor azt mondom, hogy egyrészről barátocskám idézni úgy kell, hogy idézőjelbe teszed azt, amit mástól vettél, másrészt odaírod a nevét, hogy lám lám ezt nem te mondtad, aztán pedig még azt is mondom ennek a vagy túl felfuvalkodott, vagy túl sarokbaszorított szóvivőnek, hogy nem szerencsés ám ennyire lenézni az igazságra éhes embereket, hogy lekacsázzuk a tényeket, ezáltal leostobázzuk őket, mert aztán rá lesz erre baszva nagyon, mint ahogy rábaszott erre már Gyurcsány is, biztos tetszik rá emlékezni, aztán nem lesz az olyan jó, amikor majd fordul a kocka. Mert a hatalom biztonsága egyszer elmúlik az ember feje felől és akkor ugyanaz az eső hullik majd rá, mint az utcán zúgolódó tömeg fejére és akkor érdemes lesz elővenni Petőfit és tőle is idézni rendesen idézőjellel és nem lopva, hogy

"Habár fölűl a gálya,
S alúl a víznek árja,
Azért a víz az úr!"
                   (Petőfi Sándor) 

A politikus ugyanis nem "a vízből vesziki a zoxigént. Teccikérteni?"
                (Sza
lacsi Sándor)

 

Az ügyről szóló pólónk: http://polopokol.hu/polok/palgium.html

Címkék: politika jog fidesz gyurcsány kormány hazugság plágium lopás beszéd schmitt doktori szalacsi pál őszödi disszertáció szíjjártó pálgium

Szólj hozzá!

újévi kuncsorgás

Pólópokol - David 2012.01.10. 20:17

Elközelgetett 2012, az Apolopokolapszis éve, amit a Pólópokolban kiadós siránkozással ünnepelnek. Annyira megcsappant a vásárlási kedvetek, hogy az már a megélhetésünket sodorta veszélybe. És most kivételesen nem viccelünk. 
 
Az okok felderítésében odáig jutottunk, hogy: 
- Ismét bezárt a Pólópokol Megastore City Center, átmenetileg örökre. A parányi cég ezen alattomos húzása magával rántotta a vörösmarty téri árusokat, a váci utcai pénzváltókat, a zlotyt, a cseh koronát, az euróövezetet, és a kisbolygóöv-jelentős részét is.
- Borzasztóak a magyar adóterhek, tényleg alig bírjuk már valahogy kigazdálkodni a következő hónapot is.
- Az emberek hozzá vannak szokva az olcsó kínai dömpingáruk áraihoz. 
 
Röviden: Ha árat emelünk, nem vesztek pólót. Ha árat csökkentünk, nem tudjuk kigazdálkodni az adó- és járulékterheket. 
 
Mindenesetre nem rezelünk be ennyitől. 
Tovább húzzuk mint Mubarak, Kim Dzsong Il, Kaddhafi, vagy Berlusconi. Birodalmak dőlnek romba, országok kapnak lángra, emberek rohannak a tankok elé, golyók szaggatják az élő húst, és mi még mindig itt vagyunk és még mindig nyomjuk a pólókat és még mindig új és újabb grafikákkal állunk elő és még mindig biztosak vagyunk abban, hogy ezt is túl fogjuk élni. 
 
Miért gondoljuk ezt? Egyrészt mert vannak ugye az új minták:
 
 
Másrészt mert nem vagyunk egyedül. Vagytok nekünk ti. Bízva jóindulatotokban, következzék egy szokatlanul őszinte és elkeseredett kérés.
 
Tudjuk, hogy nem kérhetjük tőletek azt, hogy vegyetek most pólót. Ezért alázattal és a lehető legszerényebben azt kérjük, hogy ha tetszik nektek az, amit csinálunk és szeretnétek, hogy még sokáig csinálhassuk, akkor küldjétek el olyan ismerőseiteknek a linkünket, akiknek szerintetek szintén tetszene. Ha van blogotok, vagy újságírók vagytok, írhatnátok rólunk pár szót. Ha bármilyen honlapnak adminjai vagytok, és tudtok kitenni bannert, vagy szöveges linket, az is segítség lenne. Ha fészbukoztok, akkor a honlapunkon lájkoljatok minket, vagy akármelyik grafika saját oldalát, vagy amennyit csak bírtok. 
Fizetni nem tudunk. Csak azt ígérhetjük, hogy folytatni fogjuk a munkát, és igyekszünk szórakoztatóak maradni, ellensúlyozandó azt, hogy ez a hírlevél nagyon borongósra sikeredett. 
A Pólópokolon létrehozunk egy 'Életmentőink' című oldalt, amin (ha szóltok) feltüntetjük azokat a honlapokat, ahova kitettétek a linkünket, bannerünket. Ugye nem bántódtok meg, ha nem kerül föl minden egyes lájkoló neve? 
 
Előre is köszönjük. 
 
Elérhetőségeink: 
 
www.polopokol.hu
Telcsi: +36 20 283 5101, csak munkaidőben lécci
Facebook: http://www.facebook.com/pages/Polopokol/150612980146?ref=nf
Twitter: http://twitter.com/polopokol
 
Egyet fizet, egyet kap!
 

Címkék: marketing reklám vírus gerilla bannercsere összeomlás linkcsere segítségkérés

Szólj hozzá!

"Ismeretlen" jótevők...

Pólópokol - David 2011.12.18. 17:27

Az Index ma közölt egyik cikke első pillantásra még akár hírnek is tűnhetne. Aztán kiderül, hogy egy ordenáré reklámot tömtek le a torkán. A hír szerint Amerikában több helyen is ismeretlen jótevők fizették ki rosszul öltözött polgártársaik karácsonyi ajándékait. Például az egyik KMartban egy ember kifizette ezt meg ezt. Aztán egy másik KMartban is kifzitette valaki egy másik ember ezét meg ezét. Aztán volt egy KMart, ahol egy ismeretlen jótevő pénzt osztogatott az embereknek. Ezeken kívül még több KMartban is volt jótevés, és még volt olyan KMart is, ahol még nagyszerűbb KMartságok történek a KMartba tévedő KMartolni igyekvő KMartosokkal.

Szóval. Kedves szerkesztő Urak/hölgyek! Vagy tessék odaírni az ilyen hírnek álcázott reklámszemét mellé, hogy (X), azaz, fizetett hírdetés, vagy tessék közölni, hogy a cikk fordítója/írója/szerkesztője mennyi pénzt kapott a hivatkozott vállalattól, vagy ha egyik sem történt, akkor tessék kicsit kiokosodni gerillamarketingből meg vírusmarketingből, és ne legyenek már olyan hülyék, hogy ezt a szart átveszik és leközlik mint hírt! 

Mindenesetre elmondhatom önöknek kedves olvasók, hogy a 1052 Budapest, Váci utca 12. alatt található Pólópokol City Center Megastore ***** High Style Plaza-ban több ismeretlen jótevővel is találkozhattak a vásárolni betérő kedves honfitársaink. Az egyik rászoruló vásárlónak például magénrepülőgépet ajándékoztak a Pólópokolban, egy másik vevőnek kifizették a parkolódíj hátralékát, míg volt egy hölgy vásárló, aki a Pólópokolban egy komplett megyét (BAZ megye) tehet karácsonyra a fa alá félárva kisfiának, aki ráadásul még sosem járt a Pólópokolban, de aztán megígérte, hogy majd legközelebb elmegy a Pólópokolba.

Címkék: marketing hiszékenység átverés hellókarácsony pólópokol reklámszemét

Szólj hozzá! · 1 trackback

közvilágítás, áramlopás

Pólópokol - David 2011.12.14. 12:13

Az már önmagában érdekes, hogy egy hete nincs közvilágítás az utcánkban, ami teliholdnál még csak romantikus, de felhős időben arra a vakos kiállításra emlékeztet, tudjátok. Mondjuk nem értem, hogy hogy nem szólt még senki az önkormányzatnak, hogy valamit kéne csinálni. Mondjuk nem értem, hogy például miért nem szóltam én, ha ennyire zavar? Mondjuk nem értem, hogy az önkormányzat miért nem tájékoztatja a lakókat, hogy ez meg ez van, dolgozunk az ügyön, türelmet kérünk. Mondjuk nem tudom, hogy miért is várom el, hogy bárki is foglalkozzon ilyesmivel egy lerohadásra rendeltetett ország egyik névtelen vidéki kistelepülésén.

Természetesen az utcai beszélgetésekben is téma a közvilágítás hiánya. Az egyik utcabeli néni arra panaszkodott, hogy amióta nem égnek az utcai lámpák, azóta nem megy a bojlere és ezért nincs melegvize. Szerintem nem is tudja, hogy eddig lopta az áramot.

Megnyugodtam, hogy azért az eddig abszolút nyerő stratégiának gondolt áramlopásnak is vannak hátulütői. Például most kénytelen a szegény ember gázon melegíteni a fürdéshez a vizet. A gáz meg egyre csak drágább.

Persze ha a gázt is lopja, akkor helyreáll a kozmikus rend.

Címkék: önkormányzat balkán áramkimaradás közvilágítás e on

Szólj hozzá! · 1 trackback

Tahrír téri de ja vu

Pólópokol - David 2011.11.22. 23:04

Olvasok a Tahrír téren jelenleg is fortyogó indulatokról és dezsavűm van.

Volt az a diktátor, Mubarak, aki alig fél éve nem értette meg, hogy mennie kell. Nem értette meg, ezért a tömegbe lövetett, meg kihozatta a tankokat a kaszárnyákból és dörgött a mennybolt, zengett az utca, volt nagy csihipuhi, csontok ropogása, fogaknak csikorgatása, de aztán mégis mennie kellett a diktátornak. Elérkezett az ünneplés ideje, a jók egymás nyakába borultak, Allah hatalmas, örömkönnyek, tüzijáték.

Lesz már most demokrácia, szabad választásokkal, de azért addig is maradjon az irányítás a katonák kezében, mert abból ugye semmi baj nem lehet, ha az óvodákat, kórházakat, iskolákat, könyvtárakat a katonák igazgatják. Aztán ha már itt vannak a tábornokok a tankjaikon, akkor miért is ne írják bele magukat az új alkotmányba? Tényleg, hát az pompás lenne, ha mondjuk a hadsereg költségvetését nem ellenőrizhetnék a civilek. Vagy ha ők mondanák meg, hogy mikor is legyen majd az elnökválasztás.

Persze azért párezer ember kiment a biztonság kedvéért a Tahrír térre, hogy demonstráljon a tábornokok túlhatalma ellen. 

Ejnye no, ez azért mégsem mehet így tovább, hogy itt emberek demonstrálnak! A bölcs katonák gyorsan felgyújtották a tüntetők sátrait. Erre hogy hogy nem az ötezer tüntetőből hirtelen húszezer lett. Na tanakodtak a katonák, hogy akkor most mit is csináljanak. Végülis abban maradtak, hogy mi mást is csinálhatnának, ha nem azt, amihez a legjobban értenek. Gyorsan beledurrantottak a tömegbe éleslőszerrel. Lássatok csudát, meghalt vagy harminc ember, megsérült kétezer másik. A katonák öröme azonban nem tarthatott sokáig, mert a húszezer tüntetőből csiribí-csiribá százezer lett. A tüntetések átterjedtek több másik nagyvárosra is. Most már nem csak az elnökválasztás időpontjának előbbre hozását követelték, hanem a komplett katonai tanács azonnali lemondását.

Kedves katonai tanács!
Akkora ostoba tulkok vagytok, hogy egy csehszlovák alpakka kávéskanál kifényesítését sem bíznám rátok, nem pedig tankokat és kalasnyikovokat. Hát semmit sem tanultatok a történtekből? Nem tűnt fel, hogy csak néhány hónapja volt, hogy a kegyetlenkedés csak tovább szította a tüntetők dühét? Hogy az erőszak csak megsokszorozta őket? Hogy minden kilőtt golyótól csak erősebbek lettek? Hogy ezerből tízezer, százezer és végül egymillió lett? 

Most már ki lehet mondani, hogy a katonai tanács menni fog a levesbe.

A kérdés csak az, hogy ki jön utánuk? 

Címkék: tömeg egyiptom forradalom felkelés

Szólj hozzá!

háború

Pólópokol - David 2011.11.14. 20:00

Ma a Széll Kálmán tér felé slattyogtam, amit korábban Moszkva térnek hívtak, de még korábban Széll Kálmán térnek hívtak, de még korábban pedig nem hívták sehogy, mert nem tér volt, hanem csak egy feneketlen nagy gödör, amiből agyagot nyertek ki jóravaló magyar emberek. Na de nem is ez itt a lényeg kérem, hanem az, hogy békés slattyogásunkat egy előbb szemkontaktust, majd később verbális interakciót kezdeményező úr fékezte le. Egyenest nekünk szegezte a kérdést, hogy egyes jövőkutatók szerint háború lesz, mit háború, világháború, mert azt mondják, ráadásul ő a Bors magazintól van és úgy kérdi ezt tőlünk, mint média az utca emberétől. Na mondom akkor halljad pajtás, hogy miként szól orczámon keresztül az Úrnak Angyala, elprófétálom neked a jövendőt.

Hallom, ahogy mondom, hogy nem háború lesz, mert már háború van, és ez azért van, mert a nyugat már nem termel semmit, csak fogyaszt, márpedig ezzel felborul az egyensúly és akkor már csak hitelből lehet tovább fogyasztani, de a hitelcsapok is elapadnak egyszer, mert nincs ingyen ebéd, viszont van kamatos kamat, és hogy ezt a háborút nem fegyverekkel vívják, és nem az egymás ellen acsarkodó népek, hanem a pénzügyi szervezetek vívják az államok ellen, és hogy le fogják darálni az egész mindent. A jóember néz jámboran, kicsit közelebb tolja tokámhoz a mikrofont, én meg kezdem magam celebritásnak érezni, tévébemondónak, Játékos Demeternek, magyarul hírességnek, akinek a szavára adnak.

Elhallgatok, - egy másodpercre csak, hogy lélegzetet vegyek a következő másfél órányi mondandóm megformálása előtt, - talán meg is nyalintottam a bőbeszédtől kicserepesedett ajkaimat, hogy folytatnám, de mire nekilendülnék, amúgy rutinos médiaróka módjára beszúrja a kérdést csak úgy hetykén, hogy

- És fél-e? 

Mondom neki alófasztfélek, már mér félnék drága Ignácom, egyem a szívedet te jóember. Merhiszen ez olyan dolog, mint a tél, hogy jön az, nem kell attól félni, csak tudni kell, hogy kopogtat a november, hogy vegyél fel kabátot, aztán nyakunkon a december, akkor még hidegebb lesz, sál, sapka, kesztyű, és hogy hideg lesz, meg sötét, és hogy ez elkerülhetetlen, aki fél, az hülye, mert ez van és kész, a tél az tény, és a közelgő sőt mit közelgő, a folyamatban lévő háború is tény, és kész, fel kell készülni a túlélésre, bár arról fogalmam sincs, hogy hogyan kell túlélni, mert nem éltem még háborúban.

Megint csak egy tizedmásodpercre csak hogy lankadt a figyelmem és óvatlanul hagytam egy szempillantásnyi időt, épp csak annyit, amennyi alatt leforrázza az ember a nyelvét a jó paksi halászlével, és a derék firkász már mondja is, hogy köszöni szépen, itt írjam alá, hogy hozzájárulok, hogy mindezeket leközöljék, de persze kicsit meg kell majd húzni, értem ugye, oldalba bök a könyökével, kacsint cinkosul, hogy érti kend. Én meg értem persze, megint szófosásom volt, azt hittem, hogy hű de kurva okosakat fogok mondani, aztán persze majd csak annyit közölnek le úgyis a szűkös lehetőségek okán, hogy "XY : Igen, lesz háború, de nem félek tőle, hanem felkészülök rá."

Végülis nem tökmindegy, hogy mit írnak le? 

Vegyetek lisztet, meg cukrot, esetleg Borsot, de a részvényárfolyamokkal már ne nagyon bíbelődjetek, mert az értékpapír az nemsokára csak vécépapír lesz, de abból is a karcos fajta, mint az újságpapír.

Címkék: média gazdaság válság nyugat pénzügy imf összeomlás krízis

2 komment · 1 trackback

Európai szolidaritás, csődspekulánsok, itt a piros hol a piros

Pólópokol - David 2011.11.07. 22:31

Maradjunk annyiban, hogy amikor létrehozták az Európai Uniót, meg amikor széles mosollyal csalogattak minket és a többi Kelet-Európai államot a nagy európai közösségbe, ahol szeretet és béke honolt, de mindenekelőtt legalábbis jólét és prosperitás, akkor nem arról volt szó, hogy ha bárki is megbotlik, akkor kibasszuk, mint macskát szarni.

Mert hogy ami most megy, az már minden, csak nem közösség, nem egység és nem szeretet, hanem csak merő önzés, rövidlátó populista acsarkodás. Az rendben van, hogy a görögök elkúrták. Nem kicsit, nagyon. Miazhogy! De amikor mondjuk a MAL Zrt-nél túltöltik a zagytározókat és az iszap elárasztja a falvakat és emberek életét egy pillanat alatt elmossa a rozsda színű lötty, akkor senki sem akarja ezeknek az embereknek a fejét még bele is nyomni a trutyiba, hogy tessék bazmeg, akkor most nyeljed te szemét, hanem mindenki egymást félrelökve tolakszik segíteni a bajba jutottakon. Olyankor egy kicsit mindenki terézanya lesz, meg másodikjánospál, és valósággal bevilágítja a kolontári éjszakai égboltot a sok ragyogó glória. 

De ha legalább ennyire, csak hát lényegesen nagyobb tömegben szívják meg emberek azt, hogy valakik a fejük fölött fittyet hánytak a valóságra és idézőjelben túltöltötték a zagytározókat, és akkor ráömlik egy egész Görögországra a trágya, na akkor az egész európai közvélemény egyszerre ledobja magáról a Krisztusjelmezt és előkerül a szadomazokorbács és ütik-vágják a görögöket, akikben egyébként még van annyi kurázsi, hogy a megnyomorításuk ellen hónapok óta keményen küzdenek, de mi innen, meg az Eiffel torony tetejéről, vagy a Brandenburgi kapu tövéből csak annyit látunk, hogy most van valaki, akibe jól bele lehet rúgni, akinek ki lehet taposni a fogait, akinek szíjat lehet hasítani a hátából, mert minden bajért ők a felelősek, mert eltékozolták a mi nagy közös jövőnket, ezek a trágyalelkű hellének, mert olyanok, mint a cigányok, vagy a románok, vagy a szlovákok, vagy a vallonok, vagy a dél-olaszok, vagy az Isten tudja melyik naplopó nép, hogy csak élősködnek rajtunk, amikor pedig nekünk is meg van a magunk baja, úgyhogy most aztán dobjuk ki őket az Unióból, meg mindenhonnan, de előbb még privatizáljuk (értsd: fosszuk ki) a mindenüket, mert azért az mégiscsak jó és nemes cselekedet lesz bagóért rátenni a kezünket az értékeikre. 

Szóval ennyi lenne ez a nagy közös Európa? A büszke nő, meg a többi pátoszos hazugság? 

És a következő ki lesz? Kit nyúzunk meg? Mert ha még nem tetszene érteni, akkor ez a válság ez nem úgy néz ki, hogy most jól szétnyomjuk a görögöket, mint egy püffedt kullancsot, hogy csak úgy pukkanjon, és akkor ezzel el van intézve és visszaáll a kozmikus rend és lesz megint olcsó hitel meg olcsó benzin, meg nagy lakás meg jó munka meg hetyke fizetés, hanem ez a válság ez olyan lesz, amilyet mi még nem láttunk, mert itt most egy világrend dől össze, nem egy ország. Görögország csak a dominó első eleme. Aztán jön majd Olaszország, meg Portugália, Írország, Izland, és elérik a hullámok Franciaországot is és Németországot is és Hollandiát és Dániát, és persze ezt Svájc is megszívja, pedig ők soha semmit sem szoktak megszívni, de most nem lesz arany, amit odamentsenek, mert itt már nincs arany, csak adósság van, és már azt sem lehet tudni, hogy ki tartozik és kinek és miért és miből. Ja és persze mi sem fogjuk megúszni itt a pálya szélén, a langyos pocsolyában szotyizva, mert mi meg aztán úgy fogunk lemenni békába nyüszíteni, hogy azt még csak észre sem fogják venni a nagyok, mert azt talán már más is észrevette, hogy a lábtörlőt senki sem szokta sajnálni. 

Na de ott van Kína, aki majd felemelkedik... Persze ha a fél világ kifekszik, akkor azért ők is bajban lesznek, hogy mit csináljanak a havi egymillió konténernyi plüss Spongyabobos kulcstartóval, meg a tízmillió hektárnyi nejlon strandpapuccsal, meg a tonnaszám rájuk rohadó hétzenés kvarcórával, amiket még mindig úgy fosnak ki a kínai gyártósorok, mintha ezzel a sok hiábavalósággal akarnák kipótolni a Kínai Nagy Fal hiányzó kilométereit. 

Ez a válság azért megállíthatatlan, mert még mindig nem fogtuk fel, hogy RENDSZERSZINTŰ problémával állunk szemben. Nem fokozható tovább a fogyasztás és vele összefüggésben a termelés szintjei egy végletekig kizsigerelt zárt rendszerben, mint amilyen ez a jobb sorsra érdemes megerőszakolt parányi sárgolyó, aminek a vérét szívjuk mohón. Már úgy sem lehet többet fogyasztani belőle, hogy hitelből hitelezünk, hogy hitelekből fizetjük a hiteleinket, hogy hitelkiváltó hiteleket veszünk fel a hitelkiváltós hiteleinkre. Az egész pénzügyi szektor olyan végzetesen túlburjánzott, hogy már azt sem tudjuk, hogy vissza lehet-e még metszeni ezt a parazitát arra a szintre, hogy ne fojtson meg mindannyiunkat. Valljuk be, hogy mindig is tudtuk, mindig is éreztük, hogy neml esz jó vége annak, hogy mindent hitelből vettünk meg. Hitelből élt a dolgozó, hitelből a tanuló, hitelből az önkormányzat és hitelből az állam. És ez nem csak magyar probléma. Ezt mi azért csináltuk, hogy felzárkózzunk a nagyokhoz. Ez volt a trendi. Minél több az adósságod, annál hatalmasabb vagy. Nézzük csak meg az értelmes számokban már kifejezhetetlen mértékű amerikai államadósságot, amivel a piacoknak (értsd spekulánsoknak) nem is az volt a bajuk, hogy esztelenül magas, hanem az, hogy törvény tiltotta a további növelését. 

Amíg a pénzügyi spekulánsok diktálják a kormányoknak a feltételeiket, addig ebből a válságból nem lehet kimászni. Addig csak újabb és újabb országok fogják itt a piros hol a piroson eljátszani a jelenüket és a jövőjüket is. 

Címkék: eu pénz street válság béke fed adósság pénzügy tőzsde krízis wall

Szólj hozzá! · 1 trackback

Pénzügyi válság - Bank's not dead

Pólópokol - David 2011.10.05. 20:39

Aki még nem vette észre, hogy mekkora de mekkora pénzügyi válság közepében toporgunk, az nyilván nem ezen a bolygón él, vagy mégis, viszont jelentős mennyiségű klórpromazint pumpálnak bele az orvosai. Semmi mást nem hallani, mint azt, hogy svájci frank, euró, csődkockázat, ütik az otp-t, megszorítások, eurózóna, feltörekvő piacok, állampapír, görögország, elbocsájtás, leépítés, hiánycél, deficit, költségvetés, ezermilliárd. Az ezermilliárd egyébként a trillió, csak ugye így sokkal többnek hangzik, hogy ezermilliárd.

 
Szóval gyakorlatilag napi rutinszerűen mossák az agyunkat azzal, hogy mekkora a galiba. És tényleg akkora a galiba. Csakhogy ez nem ma derült ki. Most ne is menjünk bele abba, hogy a globális neoliberális gazdasági rend kritikusai évtizedek óta mondják ugyanazt, amivel ma már a fősodrú média is tele van. Igaz a kritikusokat korábban rendre lehurrogták, hogy amatőrök, kibicek, kusslegyen nekik ott a pálya szélén. Csak szotyizzanak tovább, vagy rágják a körmüket, kinek hogy tetszik. Majd a nagyok a pályán eldöntik, hogy mi meg hogy. Ők a szakértők, nekik ez a szakmájuk, ők ebből élnek, ők jobban tudják. Érdekes, ha annyira jobban tudják, akkor tessék már megmondani, hogy hogy sikerült ilyen nagyon elkúrni. Nem kicsit. Nagyon. És most nem a globális nagyságok mindenkori hazai kiszolgálószemélyzetére, a csaholó pulikra, böfögő kuvaszokra és nyüszítő vizslákra gondolok, hanem azokra a nagytekintélyű gurukra ott Manhattanben. Ennyire elbaszni szerintem én is el tudtam volna, ha magam mellé veszem a szomszédból Mancikát, aki talán még írni is tud, és akkor ketten szerintem simán ugyanitt tartanánk.
 
Jaj bocsánat, hülyeséget mondtam az előbb. Hiszen ők nem szúrtak el semmit. Nagyon is jól csinálták. Ezekben a válságos időkben is termelik a profitot. Amikor komplett országok a túlélésért küzdenek, amikor emberek milliói rimánkodnak könyörületért, akkor ezek az urak továbbra is képesek profitot realizálni. Igaz nem (mindig) olyan kiszámíthatóan, mint boldog békeidőkben, de azért egy-egy ország összeomlásán is nagyon szépen lehet keresni, vagy mondjuk ha elég "befektető" üti egyszerre az OTP-t, akkor azért abból is ki lehet még préselni némi profitot. Persze illik kisebb és gyengébb ellenfelet választani, mert abból tutira kiverhető a napi betevő.
 
Kicsit olyan ez, mint kimenni az utcára, aztán a sarkon bevárni Fejes nénit, aki fájós lábával biceg hazafelé a zöldségestől, jól tarkónküldeni egy viperával, kikeresni bríftasnijából a nyugdíjból maradt pár ezrest, és letiplizni vele. Persze ha közben meglátjuk, hogy másik pár suhanc éppen leveri a veséjét Árpibának, akkor azért pár potya százas, vagy visszaváltható üres üveg reményében mi is beszállhatunk az öreg elagyabugyálásába. Közösen hamarabb végzünk.
 
Kezdem úgy érezni, hogy amikor valamelyik brókerház szakértője ezt meg ezt tanácsolja, akkor annak pont az ellenkezőjét kell csinálni. Gondoljunk csak bele, miből élnek ezek az emberek. Ugye nem abból, hogy minden titkukat megosztják a nagyközönséggel. Még egymással sem. Nemhogy velünk prosztókkal a lerúgott kanapéinkon a szutykos paneljainkban. Már ugyan miért is lenne az számukra jó üzlet, ha a pénzünket hamarabb vennénk ki a problémás részvényekből, mint ők? Nekik az termel pénzt, ha a trend előtt járnak. Ha egyedül kaszálnak. És miért lennének olyan jó fejek, hogy a saját anyagi hasznuk kárára látnának el minket bölcs tanácsokkal, tuti tippekkel? Megannyi Jézuskrisztus ordítozik, hadonászik kivörösödve a világ tőzsdéin? Nem. Emberek, telve kapzsisággal. Egy német kutatásban brókerekkel ugyanazt a személyiségtesztet töltették ki, mint a pszichiátrián kezelt pszichopatákkal. Több esetben hasonló eredmények jöttek ki. Sőt... Az is kiderült, hogy nem kevesen vannak azok a brókerek, akiktől sokkal jobban kellene félnünk, mint a kényszerzubbonyokban vegetáló sorozatgyilkosoktól.
 
Tehát válság van. Mára minden magyar megtanulta, hogy ne vegyen fel felelőtlenül hitelt. De a brókerek, a befektetők, a szakértők, a pénzügyi éceszgéberek megtanulták-e a leckét? Nekem nem úgy tűnik. Azt látom, hogy a saját végletes kapzsiságuk miatt kirobbant válság hullámait még tovább korbácsolják, és csak rohannak tovább és tovább és tovább.
 
Egy tébolyodott rendszer végnapjait éljük, és nem tudom, hogy mi jön ezután, de félek, hogy nem tanulunk abból, amit eddig tettünk.
 
Ne legyen igazam. 

Címkék: árfolyam bank hitel street részvény nyereség tőzsde recesszió bux összeomlás pénzintézet wall

Szólj hozzá!

Júliusi hírlevél

Pólópokol - David 2011.07.12. 22:51

Na, gyorsan zavarjuk le ezt a nyárközepi hírlevelet, úgysem olvassa senki, mivel mindenki a parton sütteti a valagát. Aki meg mégis olvasná, mert volt olyan hülye, hogy még ebben a kánikulában sem ment el nyaralni, az bizony akkora vesztes, hogy annak meg már tulajdonképpen fölösleges is hírlevelet írni, mert úgysem fog egy fityinget sem költeni pólóra. Csak robotol, robotol, robotol. Persze persze, értem én, kell a pénz a törlesztőrészletre, meg svájci frank, eurozóna, válság, satöbbi satöbbi. Azért egy pólót még megengedhettek magatoknak, nem? Azért még nem akkora a baj, hogy egy rütyveteg pólót ne tudjatok megvenni. Ráadásul olcsón. Ráadásul jót. Ráadásul a Pólópokolos pólók köztudomású, hogy felvidítják nem csak a viselőjüket, de mindazon személyeket, akik a pólóval szemközt helyezkednek el, és van legalább egy szemük amivel látásra képesek. Akinek van szeme a látásra, az látja, akinek pedig van szája a mosolyra, az mosolyog.

Naszóval. Ha vagy olyan ütődött, hogy a munkahelyeden ülsz, és úgy teszel, mintha dolgoznál, vagy ami még rosszabb, otthon ülsz, és ezt a levelet olvasod, vagy ami még ennél is rosszabb, nyaralsz, és ahelyett, hogy dobnál egy fejest a feszített víztükörbe, inkább ezt a levelet olvasod, akkor tényleg menthetetlen vagy. Megértél rá, hogy vásárolj.
Miképpen a munkahelyeden, aképpen a nyaraláskor is.
Áigen!Az önfeledt és eredményes vásárlásban szeretnénk neked segíteni azzal, hogy telepumpáljuk a fejed az újdonságok garmadával.

- Először is itt van mindenki kedvence, az erőszakmentes ellenállás Jimi Hendrixe: Gandhi, aki megújult grafikán mosolyogva várja a megrendeléseket.
- Tegyük hozzá, hogy újra rendelhető a rockzene Gandhija, Jimi Hendrix. Rajta csak annyi változott, hogy olcsóbb lett. Mondjuk ez bőven elég.
- Elmondhatjuk, hogy újra rendelhető a Bombázós békejel is.
- Meg aztán akciós lett Gombóc Artúr. Kerek több forinttal kerül kevesebbe, mint pár perce. Például mindjárt vagy 457 forinttal.
- Akciós lett a 'Sikíts te ribanc'. Hogy miért, azt ne kérdezzétek, mert nem tudjuk.
- A válságra való tekintettel megújult a Magyarisztán banánköztársaságot éltető grafikánk. Speciel mivel sikerült lejjebb szorítani a gyártási költségeit, ezért rögtön olcsóbb is lett.
- Továbbá a híráradatnak ezzel még nincs vége.
- Van egy új grafika is, mégpedig a 'Sehonnai Bitang Ember'. Magáért beszél, kár lenne rá több szót fecsérelni. Akinek inge, vegye magára!
- Ja, bocs, még egy új grafika vár rád. Ruzsa Sándor mögpödri bajuszát.Huh, ez hosszú volt.
És még nincs vége.

E hét csütörtökön indul egy vonat Budapestről, amin a pólóelőállító személyzet teljes létszámával jelen lesz, és elrobog Kistolmácsra egy sátortáborba, ahol nem lesz víz, villany, telefon, internet. Ez egyben azt is jelenti, hogy egy hétig semmiféle életjelet nem fogunk adni. Nem készülnek majd el pólók, nem válaszolódnak meg ímélek, és nem vevődnek fel telefonok. Várhatóan jövő hét pénteken viszont minden lemaradást be fogunk pótolni. Tudjátok, a nyár az nyár. Menjetek inkább ti is valami tópartra csobbanni!
 

Címkék: hírlevél pólópokol

1 komment

Trianon két rossz interpretációja

Pólópokol - David 2011.06.04. 12:22

Ma van Trianon évfordulója. Trianonnal kapcsolatban Magyarországon ma két rossz interpretáció közül lehet választani. Nincs harmadik elfogadott nézet. Vagy molotov koktéllal a kezedben nagymagyaroszágos pólóban, szittyaszütyővel kiállsz a román nagykövetség elé azt üvölteni, hogy nem nem soha, nem nem soha, vesszen trianon, régi mániám tankkal végigmenni románián, stb stb, vagy egy belvárosi alter kávéházban koffeinmentes kapucsínót szürcsölve, habját az ÉS-re csöpögtetve értekezel okoskeretes szemüveges barátaiddal arról, hogy Trianont el kéne már felejteni, túl kéne lépni rajta, és egyáltalán nem is fontos kérdés, mert itt vannak például a magánnyugdíjak, meg az alkotmány, meg a zöldpardon.

A baj az, hogy mindkét hozzáállás elhibázott. Mert ugyan ki gondolja komolyan azt, hogy 91 évvel Trianon után akármilyen csöppnyi esélyünk is lenne visszaszerezni az elvesztett területeket? Ráadásul ezeknek a területeknek a nagyrészén már a békediktátum aláírásának pillanatában is többségben voltak a románok, szlovákok, szerbek, stb. Persze nem mindenhol, sőt a mai napig vannak 90%-ban magyarok lakta részek, de a nagy egész Erdélyben és a nagy egész Felvidéken már akkor is bőven kisebbségben voltak a magyarok, hát még azóta... Szóval hogyan is kaphatnánk vissza? Nincs olyan testület, nincs olyan nagyhatalom, aki ebben a kérdésben a magyarok mellé állna, és erejével kikényszerítené a határrevíziót. Akkor mégis hogyan szerezzük vissza? Támadjuk meg a szomszéd országokat? Melyikkel kezdjük? A nálunk két és félszer nagyobb és erősebb Romániával? Jóformán szinte csak Erdélyben több román él, mint Magyarországon magyar. Vagy menjünk neki a szerbeknek, akik az elmúlt évtizedekben éveken át háborúztak, és még úgy is nagyobb haderejük van, hogy a NATO szétbombázta őket? Esetleg a szlovákoknak, ahol már alig él 100-200ezer magyar? Vagy a 30milliós Ukrajnát romboljuk földig, akiknek még ballisztikus rakétáik is vannak? Esetleg a nálunk sokkal nagyobb gazdasági potenciállal rendelkező osztrák sógoroktól vegyük vissza az Esterházyak birtokait? Vagy rohanjuk le mindjárt az összes érintett államot egyszerre? Akkor legalább nem szenvednénk sokat, mivel napok alatt összeroppantanának minket. De ha valami isteni csoda folytán mégiscsak sikerülne visszaszereznünk az elcsatolt területeket, akkor hogyan szerveznénk az országunkat kb 13millió magyarral és 20millió (valószínűleg igencsak ellenséges) kisebbségivel? Lássuk be, hogy a trianoni döntés megmásíthatatlan és helyrehozhatatlan.

A másik rossz interpretáció a liberális értelmiség (ha van egyáltalán ilyen) válasza Trianonra. Ne foglalkozzunk vele, felejtsük el, lépjünk túl rajta... Hát van ezeknek szíve? Értik egyáltalán, hogy miről beszélnek? Trianon ennek az országnak az egyik legnagyobb tragédiája, és ezen az sem változtat, hogy rossz háborúkban rossz oldalon harcoltunk, és vesztettünk. Az sem változtat, hogy a Trianon előtti többségi Magyarország kisebbségekkel szembeni politikája általában arrogáns, elnyomó és beolvasztó volt. Magyarország területe a döntés következtében egyharmadára zsugorodott. Elvesztette népessége nagyrészét. Teljesen magyarlakta területek kerültek határon kívülre. Elvesztettük az iparunk, a nyersanyagaink nagyrészét. Könyörtelenül széttépték az infrastruktúránkat. Oda lettek egyetemeink, műemlékeink, nemzeti kegyhelyeink, szent hegyeink. Ez az ország azóta sem tudta kiheverni a traumát. Ezzel szembe kell nézni, nem pedig csípőből elutasítani a Trianonról szóló vitát.

Trianonnak közbeszéd tárgyának kell lennie. Trianon ennek az országnak szörnyű pusztító traumája. Tragédiája. Olyanok lettünk, mint az a fa, amit tőből kivágtak, a gyökereit pedig gázolajjal locsolták meg. Csoda, hogy túléltük.

De minden együttérzés és megértés mellett sem lehet arról szó, hogy a szomszéd nemzeteket mocskoljuk és támadjuk Trianon miatt.

Igen. Június 4. nemzeti gyásznap. Emlékezni kell rá. Aztán pedig végre intenzíven keresni a módját annak, hogy kibéküljünk a szomszédainkkal. Erdélyben, Kárpátalján, a Vajdaságban, vagy a Felvidéken csak akkor lehet majd magyarként értelmes, szabad és egyben biztonságos életet élni, ha helyrehozzuk az elmúlt évtizedek hibáit. Ha megértjük és elfogadjuk a szomszédainkat, a szlovákokat, a románokat, az ukránokat, a szerbeket. Ha egyértelművé tesszük, hogy nem tartunk igényt a területeikre. Ha a magyarban nem a lehetséges támadó felet látják majd, hanem az együttműködésre törekvő elkötelezett partnert. A közép-kelet európai régió tartós stabilitása és ereje egy olyan kiegyezésben rejlik, mint amilyennel az évszázadokon keresztül egymással harcoló franciák és németek alapozták meg az elmúlt fél évszázad békéjét és gazdasági prosperitását.

Címkék: trianon magyar történelem szdsz erdély háború náci zsidó kárpátalja béke jobbik szlovák miép felvidék kisebbség román szélsőség békeszerződés békediktátum

1 komment

Pólópokol júniusi hírlevél - Nagy dolgok

Pólópokol - David 2011.06.01. 23:20

Bezonyám, nagy dolgok történnek mifelénk. Most kivételesen nem arra gondolunk, hogy hamarosan lesz új honlap... Lesz lesz félnetek jó lesz nem kell a honlap kész lesz!

Hanemám az itt kérem a hír, hogy például több új grafikánk is van. Mondhatni rögtön egy negyed tucatnyi, azaz perpillanat három szenzációs újdonság vár a felajzott vásárlók hordáira.

- Például biztosan történt már veled olyan, hogy eltévedtél, és nem volt nálad térkép. Naugye. De például olyan is biztosan történt már, hogy egy turista kérdezte meg tőled, hogy ez meg az, és szintén nem volt nálad térkép. Sőt! Mi volt akkor, amikor a nyári táborban számháborúztatok, és szarnod kellett, és nem volt nálad se zsebkendő, se lapulevél, se térkép! Na akkor jött volna csak igazán jól az új pólónk! Ha ezek után sem rendelsz belőle, akkor megérdemled a sorsod.

- Szintén új grafika a Dr Oetker mintájára készült Dr Nyolcker-es cucc. Bővebben kár is lenne magyarázni. Nézd meg, aztán vásárolj eme önbizalomnövesztő slágertermékből!

- Ki ne hallotta volna a hírt, hogy pár másodperccel azután, hogy Krisztus kereszthalált halt érettünk gyarló dögökért, egy vérzivataros nap közepén minden hallható előzmény nélkül elnémult a Radiocafé, mindenki jóbarátja, cimborája, pajtása, haverja, bratyija, aki bajtárs volt a bajban, csicsergett hozzánk az autóban, duruzsolt a konyhában, fáradhatatlanul mütymürüttyölt - akkor még úgy tűnt, az idők végezetéig. Na de nem így lett, hanem lekapcsolták, mint a sicc. Méltán népszerű gyászpólónk a Cafénak állít emléket. 98.6 - Volt barátod. Ahogy Speak mondaná: Reszt in písz, Tupak, Csekk, jí komó... Majd elfelejtettük mondani, hogy nem ártana, ha rendelnétek ebből a grafikából is, hiszen így például egy csomó pénzt tudnánk keresni a bánatotokkal, na meg azzal, hogy emberek állástalanok lettek. Köszi előre is!

Egyébként talán nem mindenki tudja, hogy júniusban teljesen fel leszünk pörögve, és egy csomó új pólótervvel fogunk kirukkolni. Nem csak azért, mert beütött a kánikula, és aki csak teheti valamely kellemes vízparton fogja petyhüdt testét rákvörösre pörkölni, de azért is mert mindennek tetejébe uborkaszezon lesz, vagyis hamarosan kiürül az ország, elnémulnak az internetvonalak, és semmi mással nem fogjuk tudni lekötni magunkat - és persze azt a nagyszámú munkahelyen unatkozó tömeget, akik nem jutnak majd vízközelbe - mint azzal, hogy a lehető leggyakrabban tolunk új grafikákat kiéhezett szemeitek elébe.

Hékás, el ne felejtsük már megemlíteni, hogy a férfi és női biopamut pólók egyaránt több, mint 10%-kal lettek olcsóbbak!

Címkék: térkép póló újdonság hírlevél volt dr nyolcker radiocafé 98.6 barátod oetker

Szólj hozzá!

rendetlenkedő rendőrök

Pólópokol - David 2011.05.10. 08:27

A rendvédelmisek tüntetésén megjelent Pintér Sándor belügyminiszter, és azt javasolta, hogy üljenek le tárgyalni. A tárgyalás után Kónya Péter a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének vezetője többek között ezt nyilatkozta a sajtónak:

“Eljöhet az idő, amikor a vezetők már nem tudják megőrizni a tüntetések békés jellegét”

Erre én csak annyit tudok mondani, hogy akkor kurvára de gyorsan tessék elhagyni a rendvédelmi pályát ezeknek az embereknek, mert a rendvédelemmel összeegyeztethetetlen az ilyen szemlélet. Ez nem egy egyszerű munkahely, ez egy hivatás. HI-VA-TÁS. A rendvédelmiseket nem véletlenül szokták felesketni. A rendvédelmisek nem szoktak futtbalhuligánok módjára balhézni, mert azt nem rendvédelemnek nevezik, hanem rendbontásnak. Tüntetni lehet. Ezt a jogukat törvény garantálja. De fegyveres testületek dolgozóinak bárkit is azzal fenyegetni, hogy majd egyszercsak nem biztos, hogy békésen fognak tüntetni?!?!

És most nem az izraeli zászlónak tűnő lepedő elégetésére célzok, mert az egy igazi műbalhé. Valami rasszista nyugger meggyújtott egy darab lepedőt, amire kékkel felfestett egy Dávid csillagot. Persze egy barom, és nem csak azért, mert antiszemita, hanem azért is, mert most ezen lovagol majd a sajtó, és így éppen a céljaikról nem beszélnek, csak arról, hogy izrali zászlót égettek. Megtéphetjük a ruháinkat, és könnyes szemmel zokoghatunk a nemzetközi sajtónak, hogy FASIZMÚÚÚS VAAN, DUNÁÁÁBA LŐŐNEEEK!!! Másrészt azért is egy barom, mert mi a franc köze van Izraelnek ahhoz, hogy a kormány szerint (és még sok magyar állampolgár szerint) nem tesz jót az országnak, ha emberek 40 évesen korkedvezménnyel vonulnak nyugdíjba, pedig még bőven munkaképesek.

Persze a sajtó is barmok hada, akik arra a rongydarabra képesek azt mondani, hogy az egy izraeli zászló volt. Hát nem az volt. Az egy rongy volt, rajta egy Dávid csillaggal. Az izraeli zászlón a csillag fölött és alatt még látható egy-egy kék csík is. Ez olyan, mintha valaki elégetne egy zöld-fehér lepedőt, és akkor rásütnék, hogy magyar zászlót éget! Ajvé! 

Na de nem védem én a kormányt sem. Azok is nekimennek mindennek, erőből, a kétharmados felhatalmazás jogán, a nenyi jegyében, mert hiszen őket erre kérte fel a nemzet, hogy most aztán már mindent forgassanak fel. Úgy csinálnak, mintha nem lenne további négy évük már eleve megszavazva nekik. Úgy csinálnak, mintha nem is lenne holnap. Mintha mindent ma kéne szétverni, felásni, beszántani, végképp eltörölni.

Címkék: izrael tüntetés rendőr sándor dávid rasszista zászló demonstráció csillag pintér antiszemita tűzoltó szakszervezet belügyminiszter rendvédelmi

2 komment

Líbia civil gerillák

Pólópokol - David 2011.04.02. 22:16

Mai hír az indexen, hogy Kadhafi erői csellel elérték, hogy a NATO légiereje a lázadók állásait bombázza.

Olvasom, hogyaszongya:

"A lázadók közölték, hogy péntek este legalább tíz társuk halt meg a nyugati szövetségesek egyik Brega környéki légicsapásában. Musztafa Ali Omar lázadó harcos elmondta, hogy Kadhafihoz hű emberek szivárogtak közéjük, akik légvédelmi géppuskából a levegőbe lőttek. Erre a NATO-erők légicsapást mértek az ütegre." (...)

Pár sorral lejjebb:

"A NATO szóvivője megkeresésre válaszolva szombaton közölte: az atlanti szervezet vizsgálja az állítólagos légitámadásról szóló jelentéseket. Oana Lungescu hozzátette: a NATO illetékeseit mindig mélyen érintik a polgári áldozatokról érkező hírek. A líbiai szerepvállalásban is az a célja a szövetségnek, hogy megvédje a polgári lakosságot és a lakóterületeket az erőszaktól."

Na most azt értem én, hogy Kadhafi egy elmebeteg diktátor, aki a saját népét löveti tankokból, és ezt meg kell akadályozni, és el kell őt távolítani a hatalomból, de azért legyünk már korrektek egy percre! A lázadók nem civilek. A civilek nem járnak Toyota pickupokra szerelt gépágyúkkal, nem lóbálnak Kalasnyikovokat, nem masíroznak menetoszlopban Rasz Lanuf felé hetente háromszor, nem pózolnak elkendőzött arccal a fronton dolgozó sajtósoknak, nem tesznek egészségügyi sétákat páncélököllel a vállukon.

 Ezek az emberek nem civilek, hanem lázadók, vagy felkelők, vagy partizánok, vagy gerillák, vagy milíciák, vagy irreguláris egységek, vagy szabadcsapatok, vagy ha éppen nem az általunk is megvetett korrupt diktátoruk ellen harcolnának, akkor még egyes esetekben terroristának is neveznénk őket.

Igen, most épp civileknek hívjuk őket, mert most épp érdekünkben áll őket civileknek hívni. Ha éppen úgy diktálnák a gazdasági érdekeink, oppárdon a véleményünket kialakító médiumokat pénzelő gazdasági lobbicsoportok érdekei, akkor pedig biztosan terroristának neveznénk őket.


 

Címkék: média civil amerika háború gerilla nato diktátor líbia harcos lázadó fegyveres kadhafi

Szólj hozzá! · 2 trackback

Lady Gagagyi

Pólópokol - David 2011.03.07. 11:47

Mi a fasztól van úgy oda mindenki Lady Gagáért, hogy mást sem hallok, minthogy korszakalkotó, meg nagy művész, meg hű meg há?!?

Ez egy fos, egy félig izé, hogy hívják azt a lokomósönös csajt, na egy olyan Kylie Minogue imitátor csöcsösmaca, aki rázza a didáit, meg mindenféle elcseszett cuccokba bújik, és ennek bedőlnek az emberek, hogy akkor ha ilyen hülyén néz ki, akkor ez már biztos művészet, mert a művézszet is mindig olyan hülyén nézett ki, és ha meg már ilyen közel hozta hozzájuk a művészetet a cicijeivel, akkor rögtön szerelmesek lesznek belé, és rögtön elfelejtik, hogy a zenéje olyan közönségesen középszerű, mint Lenke néni életigazságai.

Jézuska! 353.857.000 megtekintésnél jár a youtube-on...
Háromszázötvenhárommilliónyolcszázötvenhétezer! 

Persze, pofonok és ízlések különbözőek, de ehhez nem különösebben kifinomult ízlés, hogy az ember megállapítsa, hogy futószalagzenét hall, mit zenét, dáridózást, vagy inkább elegendő dollárból felturbósított fásimulatót.

Aki nagy és maradandó női előadót akar hallani, az hallgasson Björköt.

Címkék: zene björk ízlés lady kylie minogue gaga

2 komment

bicikliember

Pólópokol - David 2010.11.21. 18:04

Itt nem egy bicikliző embert látunk, egyáltalán nem is egy biciklit és egy embert, hanem egy bicikliembert, aki úgy forrt egységbe a bringájával, ahogy azt elképzelni is nehéz. Ez nem az a szint, ahogy az európai, vagy amerikai srácok bmx-eznek, hanem az igazi életteli afrikai szellem megnyilvánulása. Mindent átüt, térdreborulás, meghajlás, kalapemelés, mert akit itt látunk, az egy leírhatatlanul nagy mester.

 

Címkék: afrika fekete kerékpár trükk bringa bicikli freestyle szenegál

Szólj hozzá!

Hofi

Pólópokol - David 2010.10.27. 13:33

Mit van mit tenni, ha egyszer elérkezik az idő, hogy Hofis pólót kell csinálni, akkor Hofis pólót kell csinálni.

A legnagyobb magyar emlékének állít emléket ez az emlékpóló.

Hamarosan megérkezik a boltba, és akkor majd jöhettek érte üstöllést.

Címkék: vicc humor poén hofi géza humorista hoffmann

5 komment

az Auchan maga alatt vágja a fát

Pólópokol - David 2010.09.29. 18:24

Van Dunakeszin egy Auchan áruház, ami már eleve egy védett lápra épült, de ez már ugye a múlt, spongyát rá. Nemrégen azonban kiborult a bili, amikor kiderült, hogy ez az áruház terjeszkedni akar, és a dunakeszi polgármesteren keresztül megmutyizott olcsóért megvásárolt (!) védett láp (!) helyére áruházbővítést képzeltek el, és bizony nem csak elképzelték, hanem neki is láttak a láp felszámolásának. Hamar fény derült arra is, hogy az ügyben érintettek egyes szakértők is, akik egyszercsak elkezdték a lápot nem látni.

A környezetvédők hiába álltak derékig a vízben, a szakértők továbbra is állították, hogy ott bizony csak homok van. Persze nagy lett a balhé, eljutott a hír a nagy médiába is, erre az Auchan is kicsit visszavett, elkezdett hímezni-hámozni, mellébeszélni, píározni, hirtelen nagyon fontos lett nekik a környezet védelme, annyira zöldek lettek, hogy majd bele zöldültek.

E hét keddre írták ki az új szakhatósági vizsgálatot, ami hivatott volt eldönteni, hogy akkor az most ott egy sivatag, vagy egy vizes élőhely-e. Az Auchan nem bízta a véletlenre a dolgot. Pénteken, azaz a szakhatósági vizsgálatot megelőző hétvége kezdetén kiküldtek pár munkást, hogy ugyan vágják már ki az őshonos fűzfákat. Később az Auchan píárosa azt állította, hogy csak a parlagfüvet mentek lekaszálni. Ja ja, felénk is láncfűrésszel kaszálják a parlagfüvet. Majd csak tessék szólni, ha otthon a kertben is kaszálni kellene, mert én szívesen elmegyek, megcsinálom önöknek ingyen is, és most nem is fűzöm tovább ezt a mondatot, mert csak ordenáré káromkodások jutnak az eszembe folyton ,mindenféle örömlányokról, meg anyákról, meg fekáliás végbelekről és Teremtői hímvesszőkről.

Szóval a parlagfűkaszálásnak az lett az eredménye, hogy amikor a rendőrök kiérkeztek, akkor a favágást abbahagyták, aztán amikor a rendőrök elmentek, akkor folytatták. Tudott róla Dunakeszi polgármestere, tudtak róla az Auchan fejesei.

Szóval van kérem a nép, akinek ugye be kell tartania a törvényeket.

Aztán vannak ezek a vállalatok, és a velük lepaktáló politikusok, akik meg nyugodtan szarhatnak a törvényekre? Vagy valamit rosszul látok? 

Vagy az lesz, hogy aztán valakinek nagyon tele lesz a töke azzal, hogy a nagytőkére nem vonatkoznak a hatályos magyar jogszabályok, és akkor egyszercsak találomra egy városi fülkéből betelefonál a rendőrségre, és bombariadót fúj az áruházban? Aztán másnap megint, majd újra, meg újra? Félreértés ne essék, nem én szándékszom ezt csinálni, csak feltételeztem, hogy lesz olyan ember, aki nem bírja majd cérnával. A bombariadó meg ugye olyan dolog, hogy ha egyszer a rendőrség regisztrálta, akkor ki kell küldeniük a tűzszerészeket, ki kell üríteni az áruházat, be kell kukkantani minden polc alá, aztán ha nem találtak semmit, akkor jegyzőkönyv, feljelentés, stb stb, és újra tódulhatnak be a vevők. Aztán másnap ugyanez újra. Hiszen ha bejelentés érkezik, akkor az nem járja, hogy a diszpécser leteszi a kagylót, és nem küld ki tűzszerészeket. Ha mondjuk a riadó komoly, és az áruházban bomba robban, akkor őt veszik elő. Ezért aztán minden hívást komolyan vesznek. Az áruháznak meg nem maradna más választása, mint lehúzni a rolót, mert ha naponta 2-3 órára mindenkit kitessékelnek, akkor egy idő után a kutya sem próbálkozik ott vásárolni. És akkor aztán tényleg fölöslegessé válik az áruházbővítés.

Teccikérteni? 

Címkék: multi jog törvény auchan géza dunakeszi láp kecskeméthy

5 komment

Hét hónapos oszló hulla újraélesztése?

Pólópokol - David 2010.09.17. 10:14

Most kedden találtak meg egy hét hónapja halott férfit, aki egy latexruhában oszladozott csendesen. A cikk szerint a megtalálója megpróbálta újraéleszteni az elhunytat.

Hm.

Hm. Hm.

Hogy a picsába fog neki valaki egy hét hónapja oszlásban lévő latexruhába csomagolt ember újraélesztésének?

Címkék: halál pornó gyilkosság újraélesztés latex snuff

2 komment

a globális pénzpiac mint kártyavár

Pólópokol - David 2010.06.08. 11:23

Adva van pár nagyotmondó magyar politikus, akik kisütik, hogy milyen jó lesz, ha jó magyar szokás szerint sírnak-rínak, hogy büdösebb van, mint gondolták, és hogy bizony nem fog menni így meg úgy, meg Görögország meg államcsőd. Ez egy dolog, hogy idegesítőek, ostobák, és sablonosak, hiszen az elmúlt 20 évben mindig mindenki ugyanígy beszélt, talán csak a Görögországos rész az új elem.

De hogy erre felkapja a fejét pár manhattani bróker, és olyan sikoltások közepette, amilyeneket csak tinilányok tudnak produkálni dedikált Brad Pitt poszterek látványától, szóval így 20ezer hertzen visítva elkezdik ész nélkül eladni a Magyarországgal kapcsolatos összes papírjukat, részvényeiket, államkötvényeiket, még talán ez is oké, bár értelmi színvonaluk hasonló a reakciójukat kiváltó meggondolatlan és hazug politikusi nyilatkozatokéhoz.

Viszont hogy még az Euró is elkezdjen inogni, hogy a világ pénzpiacain dollármilliárdok váljanak kámforrá azért, mert Kósa debrecenben elböffentette magát, hogy hajszálat találtak a gulyásban, Szíjjártó meg bedobta, hogy magának bezzeg szarvasbogár jutott? Ezért ez a könnyes dráma? 

Ha ilyen hisztis emósok irányítják a világ pénzpiacait, akkor hol vannak azok az IMF, EU, Világbank szakértők, akik 2008 óta csücsülnek a magyar kormány nyakán, és lépésről lépésre ellenőrzik, hogy betartjuk-e a hitelek feltételéül szabott hiánycsökkentő lépéseket? 

Milyen dolog már az, hogy ezek a túlpörgetett brókerek előbb hisznek Kósának minthogy utánanéznének, hogy pontosan miről is van szó? Ezeknek a paprikajancsiknak a kezében van a világ gazdasága? 

Ez komoly?!?!

Nem kell hozzá nagy észnek lenni, hogy az ember tudja, hogy Kósáék mindössze azért beszéltek baromságokat, hogy valahogy felkészítsék az örökké átverésre vágyó magyar szavazót, hogy vége van a kampánynak, és hogy most jön az a rész, ami a rendszerváltás óta minden választás után elkövetkezett, hogy jaj jaj jaj, most látjuk csak, hogy milyen szörnyű a helyzet, felhajtottuk a szőnyeget, és ott van alatta a tegnapi pizza széttaposva, a tányérokat retkesen tették vissza a kredencbe, nem húzták le a vécét szarás után, és egyébként is Gyurcsány hajcsomói miatt eltömődött még a zuhanytálca lefolyója is.

Ez mindig is így volt, tudtuk jól, hogy nem lesz 19. havi nyugdíj, nem lesz ingyen távfűtés, és ingyen repülőjegy sem lesz a nyuggereknek. Tudtuk, hogy további megszorítások elengedhetetlenek - a történelemben természetesen utoljára, - hogy hazánk végre felzárkózhasson a nyugathoz, amelyhez mindig is tartozott, amelynek évszázadok óta keleti védőbástyája e kicsiny trágyadomb sokat szenvedett megbűnhődtemárenépe.

Az egész történetben egyetlen dolog, ami megnyugtató. Hogy azok odaát ugyanolyan ostobák, mint mi itt.

Címkék: fidesz eu kósa imf tőzsde tőke világbank szíjjártó

1 komment

Elefánton ülő emberre támadt a tigris

Pólópokol - David 2010.05.25. 08:54

Teljesen lenyűgözött ez a képsor, ahogyan a tigris előtűnik a semmiből, és megtámadja az elefánt hátán ülő embereket. Ahogy rátámad a Föld leghatalmasabb élőlényére, és azt is tudja, hogy nem az elefánt irányít, hanem a hátán ülő emberek, ezért egyenesen őket veszi célba. Hihetetlen az az erő, az a bátorság, az a tökéletesség, ahogyan felugrik rájuk.

Sajnos nagyon valószínű, hogy a nála klasszisokkal gyengébb, gyarlóbb, gyatrább embereknek sikerült őt lelőniük, de így is megvillantott valamit a természet megzabolázhatatlan erejéből és tökéletességéből.

Ezen a felvételen ugyanaz a támadás, csak ronggyá lassítva, meg kockázva, meg kiemelve: 

Címkék: elefánt tigris támadás

Szólj hozzá!

szomáliai kalózok

Pólópokol - David 2010.05.14. 13:04

Keveseket érdekel, viszont szinte minden napra akad legalább egy hír szomáliai kalózokról. Tajvani halászhajót térítenek elbolgár roncshajót szállnak meg, egy öt hónapja fogva tartott brit tartályhajót engednek szabadon, görög hajót foglalnak el, orosz katonák hagyják őket vízbe fúlni, közben taktikát váltanak, és egyre bátrabbak is a kalózok.

Annak ellenére egyre hatékonyabbak, hogy a második világháború óta a legnagyobb hadihajóflotta cirkál az Indiai óceánon és a Szomáliához közeli Adeni öbölben.

Szomáliával egyetlen ország sem áll hadiállapotban, ezért hiába a hadihajók, hiába a fegyveres tengerészgyalogosok, a kalózok nem katonák, ezért nem lehet hajóikat lebombázni, rakétákkal, vagy torpedókkal meglékelni, és hullámsírba küldeni. A szomáliai kormányt sem lehet nemzetközi nyomásgyakorlással a helyzet megoldására kényszeríteni, segélyekkel sem lehet a kalózkodás elleni küzdelemben támogatni. Nem lehet, mert szomáliai kormány nincs, vagy csak kicsit van, de azt is inkább csak néha. Szomália államformája a wikipedia szerint anarchia. Az ENSZ-nek még saját kéksisakosait sem sikerült megvédeniük, a világszervezet elhagyta az országot, így még azt sem lehet pontosan megmondani, hogy jelenleg mi történik az országban.

Szomália vérzivataros történelmének egy olyan periódusát éli, amelyről semmi jót nem lehet elmondani. Egymással versengő törzsek vívják a hatalomért véget nem érő véres küzdelmüket. A pontos adat híján 8,5 milliósra becsült népességből a városi lakosság aránya 28%, az írástudatlanság 62%, a férfiak születéskor várható élettartama 46 év. A káoszból semmilyen kivezető út nem látszik körvonalazódni. A szomáliaiak évtizedek óta éheznek, nélkülöznek, és azt a keveset, amit mégis sikerül megtermelniük (egy főre jutó GDP 600 USD), azt a harcok, a fosztogatások azonnal eltüntetik. Nem csoda, ha akinek egy kis bárkája és egy AK47-ese van, az vesztenivaló híján a partok közelében tömött sorokban vonuló, csupa értékes kincstől roskadozó teherhajók megcsáklyázására adja fejét. Szomáliában a kalózkodás talán még mindig kevésbé veszélyes, mint otthon maradni, és élni a szürke hétköznapokat. 

Ha sikerül egy hajót eltéríteni, és megszállni, akkor helyi mércével mérve felbecsülhetetlen mértékű meggazdagodás is szóba jöhet, ha viszont a közelben járőröző NATO hadihajók valamelyike meghiúsítaná a támadást, a kalózoknak általában akkor sem (mindig) kell az életüket félteniük, hiszen a nemzetközi egyezmények és a jogi keretek hiánya miatt a kalózokkal általában senki sem tud mit kezdeni, ezért jobb híján többnyire a partokhoz közel elengedik őket. Kivételt képeznek persze az oroszok, akik úgy tűnik különösebb lelkiismeretfurdalás nélkül a vízbe ölik a kalózokat.

Többségében azonban elmondható, hogy még egy békategóriás amerikai filmben is keményebben bánnak el akármelyik piti bolti szarkával, mint a Holland Hadsereg egyik felvételén egy hajó visszafoglalásakor a felfegyverzett kalózokkal.


Mielőtt azonban a kedves olvasó heves anyázásba kezdene, hogy atomot a nigáknak, azelőtt gondolkodjunk el azon, hogy az említetteken kívül van-e más oka is annak, hogy olyan sokan vállalkoznak a nyugati teherszállítók eltérítésére! Egyes források szerint például amióta Szomália hivatalosan is kormányzat nélkül maradt, azóta a nyugati cégek örömmel borogatják máshol csak körülményesen elhelyezhető (akár nukleáris) szemetüket a szomáliai partok közelébe. Állítólag az első kalózok korábban halászatból éltek csak a nagy nemzetközi halásztársaságok kíméletlenül lehalászták előlük a tenger halállományát. A neoliberális modellben a szabadrablásnak közismerten nagy hagyománya van. Lehet, hogy a szomáliaiak is csak azt teszik, amit velük tettek/tesznek.

Amit lehet elrabolnak.

Címkék: nato szomália kereskedelem káosz kalóz

2 komment

A magyar nyelv kis tükre

Bandi - Pólópokol 2010.05.06. 13:47

'És akkor így nézek hogy akkor ezt így most hogy' = 'elcsodálkoztam'.

Címkék: magyar nyelv

Szólj hozzá!